Grenel u Beogradu: Srbija se nada masovnom otvaranju radnih mjesta

0

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel koji boravi u Beogradu izjavio je da su SAD preuzele odgovornost za realizaciju sporazuma koji su vlasti Srbije i Kosova potpisale u Vašingtonu i da on znači masovno otvaranje novih radnih mjesta.

“Ovo nisu papiri, već novi poslovi, radna mjesta, razvoj privatnog sektora”, rekao je Grenel novinarima poslije sastanka sa predstavnicima privrednih komora Srbije i Kosova i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC) u Ambasadi SAD u Beogradu.

On je istakao da ne bi bilo te posjete Beogradu da predsjednik SAD Donald Tramp nije vjerovao da privreda može da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mjesta, prenosi agencija Beta.

Grenel je istakao da je ovo najveća delegacija SAD koja posjećuje region i Srbiju od posjete predsjednika Džimija Kartera.

Kazao je da će sporazum potpisan 4. septembra u Vašingtonu biti održiv i ako dođe do promjene američke administracije jer i američka vlada podržava ekonomsku normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Snaga privatnog sektora

“Sprovođenje planova iz sporazuma potpisanog u Vašingtonu trajaće 10 do 20 godina, a fokus je na privatnom sektoru. Vjerujemo u snagu privatnog sektora, ne otvara vlada radna mjesta već privatni sektor”, rekao je Grenel.

Glavni povod za posjetu američke delegacije je otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu, preko koje će dogovoreni projekti biti realizovani, među kojima je izgradnja autoputa koji povezuje Niš i Prištinu.

“Dolazak DFC u Beograd je važna stvar jer to gledaju sve kreditne agencije koje Srbiju veoma visoko svrstavaju. Tamo gdje je DFC tamo ima budućnosti, to su odlični signali za takvu zemlju i takav region. Mi smo ponosni što se u Beogradu otvara njihova kancelarija. Hvala im što pokazuju pažnju prema našem regionu i prema našoj lijepoj Srbiji. Siguran sam da možemo da napravimo velike rezultate sa našim američkim prijateljima, razgovarali smo i o svim drugim važnim pitanjima. Radićemo ubrzano na otvaranju aviolinije. Važno je da brinemo o prosperitetu naše države, da brinemo o našem narodu, ovo je dobar posao za sve ljude koji žive zajedno sa nama. Gradićemo puteve i pruge. Ovo je pravljenje boljeg života za ljude, bolje ekonomije, svega onoga o čemu smo maštali”, kazao je nakon sastanka sa Grenelom predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocijenio je da je Grenel na uspješan način promijenio pristup rješavanju složenih i teških tema i odblokirao proces saradnje.

“Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas dijeli”, kazao je on i istakao da će istorija pokazati da će sporazum iz Vašingtona biti prekretnica koja donosi stabilnost u ovaj region.

Na pitanje kakva je razlika između sporazuma privrednih komora Srbije i Kosova potpisanih 2013, i nedavno u Vašingtonu, Čadež je rekao da je cilj sporazuma iz 2013. bio da se otklone barijere u funkcionisanju privrede i da je dosta urađeno od onoga što je bilo predviđeno.

“Napravili smo tim kao podršku vašingtonskom sporazumu i sada predstoji da pronađemo eksperte, kompanije i logistiku za praćenje projekata. Oni su uradili svoj dio posla, sada je red na nas”, rekao je Čadež.

Regionalna kancelarija DFC u Beogradu

Izvršni direktor DFC-a Adam Boler je rekao da to nije stranačka organizacija i da očekuje kontinuitet u sprovođenju dogovorenog, o čemu je već održano na desetine sastanaka.

“Ključni cilj je da se stvori klima da privatni kapital iz drugih zemalja dolazi u Srbiju i region”, rekao je Boler i dodao da očekuje da se oni koji su otišli iz zemlje vraćaju i ovde otvaraju svoj biznis.

Kako je naveo, u posjeti Beogradu su predstavnici pet agencija iz SAD, “kompletna ekonomska moć američke vlade”, uključujući USAID, Nacionalni savjet bezbjednosti i Eksim banku.

“Potpisana je prva zajednička izjava između Kosova i Srbije. Očekivana normalizacija ekonomskih odnosa Beograda i Prištine značiće investicije u privatni sektor, otvaranje novih radnih mjesta. Niko ne gubi i svi imaju koristi”, rekao je Boler.

Tim za ekonomsku saradnju

Predsjednici privrednih komora Srbije i Kosova Marko Čadež i Berat Rukići predložili su osnivanje tima za ekonomsku saradnju otvaranjem kancelarija u Prištini i Beogradu.

Potpisali su zajedničku izjavu da se komore obavezuju da će biti čvrsto posvećene potpisanom sporazumu u Vašingtonu.

U izjavi se navodi i da će komore obezbijediti primjenu sporazuma kroz “pažljivo izrađene akcione planove za projekte”.

“Uvjereni smo da se angažovanjem DFC-a demonstrira snažna posvećenost SAD da doprinese boljoj ekonomskoj perspektivi čitavog regiona Zapadnog Balkana”, navodi se u izjavi.

Agencija Beta / BiznisInfo