Grčkoj poslije 8 godina EU odobrila budžet

0

Evropska unija je saopštila da Grčka više ne krši budžetska pravila Unije.

Prijedlog Evropske komisije da se okonča „procedura pretjeranog deficita“ u odnosu na Grčku dolazi poslije velikog poboljšanja u finansijama te zemlje nakon osam godina rezanja troškova i povećanja poreza i recesije koji su smanjili veličinu ekonomije za jednu četvrtinu i izazvali rast siromaštva i nezaposlenosti.

Grčka je bila pod lupom od 2009. kada se otkrilo da su njene javne finansije bile u mnogo gorem stanju nego što se pretpostavljalo, a budžetski deficit bio na mnogo većem nivou od dozvoljenih tri posto.

Onemogućena da pozajmljuje novac, Grčka je prihvatila međunarodnu pomoć od preko 300 milijardi eura. U zamjenu za pomoć, niz grčkih vlada je uveo brojne mjere štednje i ekonomskih reformi. Moscovisi je rekao da je prekid nadzora dobra vijest za finasijska tržišta i da je Grčka zemlja sa kojom se može poslovati.

Ako članice EU prihvate prijedlog Komisije, još će samo Francuska, Španija i Britanija ostati na spisku prekršilaca budžetskih pravila. Početkom oporavka globalne ekonomije 2011. od tadašnjih 27 članica EU 24 se nisu pridržavale propisa.