Google kupuje hrvatsku kompaniju s gotovo 300 miliona korisnika

0

Alphabet, krovna firma u sklopu koje posluje Google, preuzima hrvatsku kompaniju Photomath, tvorca istoimene aplikacije za učenje matematike s gotovo 300 miliona preuzimanja.

Googleov glasnogovornik potvrdio je za Reuters da su sklopili ugovor o kupovini Photomatha još u maju 2022. godine te da je ta kupovina podložna regulatornom odobrenju. Regulatorna tijela do 28. marta trebaju potvrditi kupovinu.

Vijest je potvrdio i osnivač te izvršni direktor Photomatha Damir Sabol. Iznos akvizicije je nepoznat, no pretpostavlja se da bi ovo mogao biti jedan od najvećih exita neke hrvatske firme, ako ne i najveći.

Iz Googlea su rekli da će im Photomathova tehnologija “pomoći da korisnicima pruži bolje iskustvo u učenju matematike, te u proširenju Googleove ponude mladim korisnicima za rješavanje domaćih zadaća”.

Podsjetimo, riječ je o besplatnoj aplikaciji koja služi kao digitalni instruktor matematike, a pomaže učenicima i roditeljima koji se bore s izazovima rješavanja matematičkih zadataka.

Zadatak može biti napisan ručno ili računalno, a Photomath koristi računalni vid i mašinsko učenje kako bi prepoznala i trenutno riješila matematičke zadatke u rasponu od osnovnih aritmetičkih pa sve do složenijih zadataka diferencijalnog i integralnog računa.

Uz rješenje, aplikacija nudi i detaljne upute za svaki korak, koje objašnjavaju učenicima kako da riješe zadatak i savladaju matematičke koncepte, piše tportal.

Photomath je prije dvije godine osigurao 23 miliona dolara za finansiranje iz serije B, pod vodstvom investitora Menlo Ventures, a uz učešće GSV Ventures, Learn Capital, Cherubic Ventures i Goodwater Capital.

Tu investiciju uložili su u povećanje broja zaposlenika, ulaganje u razvoj umjetne inteligencije i mašinskog učenja te skaliranje razvoja proizvoda i marketinga.