Godišnja inflacija u EU i eurozoni dodatno ubrzala

0

Godišnja inflacija u EU i eurozoni u septembru je ponovno ubrzala, uz snažan doprinos daljnjeg rasta cijena enegenata, pokazao je u srijedu izvještaj Eurostata.

Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) porasla je u septembru na nivou EU-a na 3,6 posto, s 3,2 posto u avgustu, pokazuje izvještaj evropskog statističkog ureda.

U prošlogodišnjem septembru iznosila je 0,3 posto.

I u eurozoni je uvećana za 0,4 postotna boda u usporedbi s avgustom, dosegnuvši 3,4 posto, najviši nivo od septembra 2008. godine, u skladu s procjenom statističkog ureda Eurostata, objavljenom početkom mjeseca.

U septembru prošle godine potrošačke cijene u eurozoni bile su niže za 0,3 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije.

Najveći su udio u godišnjoj stopi inflacije u zoni primjene zajedničke valute u septembru ponovno imale cijene energenata, od 1,63 postotna boda, očitujući njihovo poskupljenje za 17,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Slijede cijene usluga, s doprinosom od 0,72 postotna boda. Cijene industrijskih roba imale su udio od 0,57 postotnih bodova, a one hrane, alkohola, duhana i duhanskih proizvoda, od 0,44 postotna boda.

Hina