GM će od 2035. proizvoditi samo električne automobile

0

Najveći američki proizvođač automobila General Motors objavio je da će od 2035. prodavati isključivo automobile, sportske terence i lagane kamione s nultom emisijom ispušnih plinova.

Kompanija također planira postati ugljično neutralna do 2040. godine, a dramatični zaokret najavila je nešto više od sedmicu dana nakon što je predsjedničku dužnost preuzeo Joe Biden, obećavši da će se boriti protiv emisija stakleničkih plinova i povećati prodaju električnih vozila.

GM je prošle godine na matičnom tržištu prodao 2,55 miliona vozila, no samo je njih 20.000 bilo električno. U novembru najavio je da će u sljedećih pet godina uložiti 27 milijardi dolara u električna i autonomna vozila, u odnosu na 20 milijardi planiranih prije pandemije koronavirusa.

Izvršna direktorica GM-a Mary Barra agresivno je potaknula kompaniju na zaokret prema električnim vozilima i odmak od benzinaca.

GM je u saradnji s ekološkim udruženjem EDF kreirao “viziju potpuno električne budućnosti” i želi do 2035. eliminirati emisiiju štetnih plinova iz lakih kamiona, objavila je Barra u saopćenju.

GM i drugi veliki proizvođači automobila stali su prošle godine na stranu tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, koji se suočio s tužbom zbog planiranog ukidanja standarda emisija štetnih plinova do 2026. godine.

U novembru GM se ipak povukao iz odvojenog pravnog spora, u kojem je također bio stao na stranu Trumpovog kabineta, podupirući njegova nastojanja da se Kaliforniji zabrani samostalno uvođenje propisa o emisijama.

Biden je prošle sedmice, nakon ulaska u Bijelu kuću, naložio državnim agencijama da preispitaju Trumpovo ukidanje propisa o emisijama i ukidanje ovlasti Kalifornije da sama određuje odgovarajuće standarde.

GM je “otvoren za saradnju s Kalifornijom i Bidenovim kabinetom na postizanju sporazuma o nacionalnim standardima i komplementarnim mjerama kako bi se ubrzala elektrifikacija sektora lakog prometa”, naveo je GM u zasebnomAopćenju.

Najavljujući promjene, kompanija je potvrdila da planira proizvoditi vozila s nultim emisijama.

“Poduzimamo mjere kako bismo mogli eliminirati emisije ispušnih plinova do 2035. godine. Postavljanje 15-godišnjeg cilja za nas je apsolutno dostižno“, rekao je glavni GM-ov direktor za održivost Dane Parker.

Hina