Globalni aviosaobraćaj mogao bi pasti prvi put od 2008.

0

Međunarodna agencija za zračni promet (IATA) upozorila je da bi pad potražnje za putovanjima zbog izbijanja virusa Covid-19 mogao koštati globalne avioprevoznike desetine milijardi dolara izgubljenog prihoda.

Prognoza IATA-e pretpostavlja da će epidemija uglavnom ostati ograničena na Kinu, što znači da će aviokompanije u Aziji biti pogođene najteže i ove godine bi mogle izgubiti skoro 28 milijardi dolara prihoda.

Prevoznici izvan regije vjerovatno će pretrpjeti manju štetu i izgubiti oko 1,5 milijardi dolara, prenosi BiznisInfo.

“Ako se koronavirus proširi na azijsko-pacifička tržišta, onda bi uticaji na aviokompanije iz drugih regija bili veći”, navodi se u izvještaju.

Prvi pad prometa od finansijske krize

Prema IATA-i, epidemija će također vjerovatno smanjiti globalni promet za gotovo pet posto, što će označiti prvi ukupni pad potražnje od globalne finansijske krize 2008. i 2009. godine.

Ukupno gledano, očekuje se da će promet putnika u azijsko-pacifičkoj regiji ove godine pasti za 8,2 posto, u odnosu na raniju procjenu rasta od 4,8 posto.

Ranije objavljeno: Covid-19 aviokompanijama uzeo milijarde

“Aviokompanije donose teške odluke o smanjenju kapaciteta, a u nekim slučajevima i ukidanju ruta”, rekao je generalni direktor IATA-e Alexandre de Juniac, prenijela je Russia Today.

„Niži troškovi goriva pomoći će nadoknađivanju dijela izgubljenog prihoda. Ovo će biti veoma teška godina za aviokompanije. ”

Zbrajaju se gubici

Desetine avioprevoznika otkazale su ili smanjile usluge na kontinentalnoj Kini usred nove epidemije koronavirusa.

Qantas Airlines saopćio je da bi virus mogao izbrisati do 100 miliona dolara dobiti prije oporezivanja u drugoj polovini fiskalne godine kompanije. Air France-KLM očekuje pad zarade za čak 216 miliona dolara između februara i aprila.