Covid-19 aviokompanijama uzeo milijarde

0

Produženo otkazivanje letova za Kinu usljed izbijanja koronavirusa moglo bi smanjiti prihode globalnih avioprijevoznika za do 5 milijardi dolara u prvom kvartalu, prema procjenama Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO).

Najmanje 70 aviokompanija otkazalo je sve međunarodne letove u Kinu i iz nje, a 50 drugih je smanjilo svoje operacije u zemlji jer se epidemija i dalje širi, objavila je agencija u nedavnom izvještaju, piše BiznisInfo.

Tako su, umjesto planiranog povećanja, kompanije zabilježile ogroman pad broja putnika, izgubivši od 16,4 do 19,6 miliona putnika u odnosu na njihove ranije projekcije.

Dodaje se da bi zbog većeg obima otkazivanja letova, Covid-19 mogao pogoditi industriju još gore nego Teški akutni respiratorni sindrom (SARS) koji je prevoznike koštao 7 milijardi dolara u periodu 2002-2003.

Zbrajaju se gubici

Russia Today prenosi da su neki prijevoznici koji su morali obustaviti sve letove do i sa kopnene Kine već izračunali troškove promjene putanja uzrokovanih epidemijom.

Tako je vijetnamski Vietnam Airlines objavio u četvrtak da gubi i do 10,8 miliona dolara sedmično.

Ranije ove sedmice, El Al Israel Airlines je rekao kako očekuje pad prihoda od 30 miliona dolara u prvom kvartalu, nadajući se da će dijelom nadoknaditi gubitke nižim operativnim troškovima.

Moguća odšteta

U međuvremenu, ruska vlada je rekla da je teško izračunati sve gubitke domaćih aviokompanija do sada.

Zamjenik ruskog ministra prometa Alexander Yurchik u petak je rekao da bi lokalni prijevoznici mogli dobiti odštetu u iznosu od 1,6 milijardi rubalja (25,2 miliona dolara), ali rasprava o tom pitanju još uvijek traje.