Globalna potražnja za naftom smanjiće se za 8 posto u 2020. godini

0

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa dovest će do smanjenja potražnje za naftom za oko osam posto ove godine u odnosu na prošlu godinu, navodi se u novom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ove će godine cijene nafte biti 41 posto niže nego u 2019. godini, objavio je MMF u svom izvještaju o globalnoj neravnoteži i krizi zbog COVID-19 bolesti. Direktan uticaj niskih cijena nafte na bilans trgovine naftom razlikovat će se po ekonomijama, odražavajući njihovu ovisnost o izvozu i uvozu nafte, navodi MMF.

Procjene fonda za ovogodišnji pad potražnje za naftom u skladu su s drugim prognostičarima, poput Međunarodne agencije za energiju (IEA) i OPEC-a, prenosi Russia Today.

Proteklog mjeseca IEA je u svom posljednjem Izvještaju o naftnom tržištu izjavila da će svjetska potražnja za naftom ove godine pasti za 7,9 miliona barela dnevno,  no ta je prognoza malo optimističnija od prošlomjesečnog očekivanja pada od 8,1 miliona barela po danu.

IEA je, međutim, primijetila da nedavni porast slučajeva oboljelih od COVID-19 i ponovno uvođenje restriktivnih mjera u nekim zemljama i dalje doprinose neizvjesnosti oko potražnje za naftom u svijetu 2020. godine.

Smanjenje potrošnje

Ove godine očekuje se da će svijet potrošiti u prosjeku 92,1 miliona barela po danu u odnosu na uobičajenu potražnju od 100 miliona, saopćila je IEA.

OPEC, sa svoje strane, očekuje da će se ukupna potražnja za naftom u svijetu smanjiti za 8,9 miliona barela po danu u 2020. godini, pa će onda porasti za sedam miliona barela po danu u 2021. godini, što će i dalje biti manje od potražnje u 2019. godini.

Pad cijena nafte i smanjenje proizvodnje nakon pandemije koronavirusa teško će pogoditi izvoznike nafte na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi (MENA regija), a ukupni prihodi od nafte za ove zemlje pašće ove godine prema očekivanjima za 270 milijardi američkih dolara u odnosu na 2019. godinu, MMF je objavio u posljednjem ažuriranju izvještaja za taj region iz prošlog mjeseca.

B. Šutvić