Globalna očekivanja ulagača na najnižem nivou u 20 godina

0

Povjerenje globalnih ulagača srozano je na jedan od najnižih nivoa u posljednjih 20 godina, pokazuje istraživanje investicione banke Bank of America (BoA).

Razlog tome je najnovija bankarska kriza s obe strane Atlantika. Mesečno istraživanje nakon kolapsa SVB i Signature Bank i prije prošlonedjeljnog spasavanja Credit Suisse, pokazalo je da se dramatično pogoršala percepcija nivoa rizika, prenosi SEEbiz.

Pokazatelj rizika finansijskog tržišta o nivoima zabrinutosti ulagača skočio je na 7,7, ispod prošlogodišnjih vrijednosti nakon početka rusko-ukrajinskog rata i iznad nivoa u globalnoj finansijskoj krizi i vrhuncima pandemije.

Menadžeri evropskih fondova su posebno pesimistični.

Iako je istraživanje zaključeno prije problema u švajcarskoj banci Credit Suisse, gotovo trećina njih smatra da je trenutni najveći rizik za tržište sistemska kreditna kriza.

Još u anketi u februaru udeo onih koji su očekivali takvu krizu iznosio je samo osam odsto, čime je moguća kreditna kriza prvi put u devet mjeseci istisnula inflaciju s prvog mjesta. Kao najizgledniji izvor opasnosti ispitanici su naveli neformalni bankarski sektor u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).