Gebrüder Weiss ostvario povećanje prometa od osam posto

0

Uspješna smjena generacija / Visok stupanj iskorištenosti kapaciteta kopnenog transporta / Mreža vazdušnog i pomorskog prijevoza pojačana u prekomorskim zemljama i Njemačkoj / Sve veća potražnja za uslugom Home Delivery / Tražimo stručnjake

Lauterach, 14. marta 2019. Uz dobar ekonomski položaj Gebrüder Weiss je u prošloj poslovnoj godini ostvario privremeni neto promet od 1,67 milijardi eura. To odgovara povećanju od 8,3 posto u odnosu na godinu ranije (1,55 milijardi eura). „Veoma smo zadovoljni razvojem poslovanja. Godina je bila dobra. Unatoč visokom stepenu iskorištenosti kapaciteta u svim sustavima mogli smo da održimo kvalitetu usluge. Obećanja data našim kupcima imaju najviši prioritet“, kaže Wolfram Senger-Weiss, predsjednik uprave kompanije Gebrüder Weiss. Osim u digitalizaciju, Gebrüder Weiss ulaže i u fizičku infrastrukturu. U 2018. godini je ponovno uloženo gotovo 50 miliona eura. Pritom se vlastita kvota kapitala održava na stabilnoj razini od 58 posto, što u velikoj mjeri osigurava neovisnost od kreditnih institucija.

Uprava tvrtke Gebrüder Weiss (s lijeva nadesno): Wolfram Senger-Weiss (predsjednik), Peter Kloiber, Heinz Senger-Weiss i Jürgen Bauer. (Izvor: Gebrüder Weiss)

2018. godine je u kompaniji Gebrüder Weiss došlo do smjene generacija na različitim rukovodećim nivoima – od upravljačkog, preko regionalnog pa sve do rukovodstva u poslovnicama. Zahvaljujući sistematskom razvoju rukovodećih kadrova sve smo nove pozicije popunili interno. „To je lijep znak jačine same organizacije i kulture. Na taj način postižemo kontinuitet, a sa svojim timom smo dobro pripremljeni i za izazove digitalne budućnosti“, izjavljuje Wolfram Senger-Weiss.

Kopneni saobraćaj Savršeno savladavanje prepreka

Sektor kopnenog saobraćaja ponovno se 2018. godine dokazao kao noseći stub. I pored konkurentskog okruženja ostvaren je organski porast od 7,5 posto. Dok je stanje na tržištu i dalje osiguravalo potražnju, morali smo savladati sve prepreke kao što su nedostatak vozača, nedostatak utovarnih kapaciteta i velike oscilacije u količini pošiljaka. „To smo uspješno obavili zahvaljujući našem znanju, svijest o kvaliteti i cijeni kao i natprosječno angažiranim zaposlenicim“, rezimira Wolfram Senger-Weiss. Instrumenti digitalizacije pomažu u boljem planiranju, u optimizaciji procesa i nude nove mogućnosti komunikacije.

Nastavak izgradnje poslovnica na drugim kontinentima i u Njemačkoj

U području vazdušnog i pomorskog prevoza Gebrüder Weiss je ostvario rast prometa od 12 posto. Godinu dana nakon reorganizacije internacionalne mreže preduzeće je 2018. nastavilo sa ulaganjem u razvoj svojih poslovnica u Aziji, SAD-u i Njemačkoj kao i u razvoj transpacifičke prevozničke rute između Sjeverne Amerike i Azije. Pored klasičnih usluga vazdušnog i pomorskog prevoza Gebrüder Weiss kupcima u SAD-u i Kini sve više nudi logistička rješenja i kopneni transport.

Dalji rast segmenta Home Delivery

Zahvaljujući rastu internet prodaje, u špediciji se u pogledu količine vrlo pozitivno razvilo područje Home Delivery (B2C). Oko 900.000 pošiljki iz segmenata elektronike za zabavu, domaćinstva i namještaja isporučeno je krajnjim kupcima, a dobra trećina tog broja ostvarena je samo u Austriji. Time je ovo logističko preduzeće ponovo potvrdilo svoju vodeću poziciju na tržištu Austrije. Pored isporuka po principu u dvoje Gebrüder Weiss obavlja montažu i priključivanje uređaja na licu mjesta kod kupca. Također i u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i od nedavno u Rumuniji naše logističko preduzeće ima i kupce iz područja međunarodne trgovine namještajem, elektronikom i građevinskim proizvodima.

Gebrüder Weiss je 2018. ostvario privremeni neto promet od 1,67 milijardi eura. (Izvor: Gebrüder Weiss)

Rast u segmentu B2C i stabilnu poziciju tržišnog lidera u segmentu B2B zabilježio je i DPD Austria, član istog društva kao i Gebrüder Weiss Paketdienst. Rast od četiri posto znači da su zaposlenici u DPD Austria u 2018. prvi put prevezli više od 50 miliona paketa.

Traži se stručno osoblje

Različita rangiranja potvrđuju: Gebrüder Weiss se ubraja među najbolje poslodavce u području logistike. Prošle godine je u preduzeću provedena anketa i ispitano je 5.720 zaposlenih u 19 zemalja. Rezultat: Više od 90 posto zaposlenika ponosni su što rade za Gebrüder Weiss i preporučuju preduzeće kao dobrog poslodavca. „Brojnim zanimanjima Gebrüder Weiss nudi široki spektar mogućnosti za napredovanje u karijeri. I to ne samo za stručno osoblje u špediciji i logistici, već i za stručnjake u sektoru IT-ja ili SHEQ-a“, kaže Wolfram Senger-Weiss. Broj zaposlenih se u odnosu na prethodnu godinu porastao je za šest posto na 7.112 zaposlenika (2017: 6.724).

Ostale informacije o mogućnostima ostvarenja karijere na stranici: www.gw-world.com/greatjobs/

O preduzeću Gebrüder Weiss

Sa više od 7.100 zaposlenih, 150 vlastitih podružnica i privremenim godišnjim prometom od oko 1,67 milijardi eura (2018.), Gebrüder Weiss se ubraja među vodeće evropske transportno-logističke kompanije u Evropi. Gebrüder Weiss Holding AG sa sjedištem u Lauterachu (Austrija), uz svoje glavne poslovne djelatnosti – kopneni, vazdušni i brodski prevoz tereta te logistiku, obuhvaća i čitav niz visokospecijalizovanih industrijskih rješenja i kompanija kćeri – među njima, između ostalog, logističko savjetovanje x|vise, tectraxx (specijalist u branši visokotehnoloških (High-Tech) preduzeća), dicall (komunikacijska rješenja, istraživanje tržišta, obuka), Rail Cargo (željeznički transporti) i paketnu službu Gebrüder Weiss koja je član austrijskog DPD-a. Ovo udruživanje omogućava koncernu da brzo i fleksibilno reaguje na zahtjeve kupaca. Sa mnoštvom ekoloških, ekonomskih i socijalnih mjera se porodično preduzeće, čija istorija u transportnoj industriji seže unazad više od 500 godina, smatra danas prethodnikom po pitanju održivog gospodarenja.

Kontakt

Odjel za korporativne komunikacije Gebrüder Weiss

press@gw-world.com

Bundesstraße 110, A-6923 Lauterach

T +43.5574.696.2169

F +43.5.9006.2173

www.gw-world.com 

www.gw-world.com/de/news