Gazprom duplira ulaganje u Turski tok

0

Vodeći ruski proizvođač gasa, Gazprom može povećati sredstva za finansiranje projekta izgradnje gasovoda Turski tok za 50 milijardi rubalja (863 miliona dolara) u 2017. godini.

“Izmjene investicionog programa za 2017. godinu, koje će razmatrati board direktora, podrazumijevaju povećanje ulaganja u realizaciju projekta Turski tok za oko 50 milijardi rubalja”, rekao je izvor iz informativne službe Gazproma za agenciju Tass.

Gazprom je prethodno planirao da investicije u taj projekat u 2017. godini budu na nivou od 41,92 milijarde rubalja (694,21 milion dolara).

Uprava Gazproma je 14. septembra odobrila revidirane nacrte investicionog programa, budžeta (finansijskog plana) i programa optimizacije troškova za 2017. godinu.

U skladu s revidiranim nacrtom investicionog programa za ovu godinu, iznos ukupnih ulaganja Gazproma u ovoj godini iznosit će 1,13 hiljada milijardi rubalja (19,4 milijarde dolara), što je povećanje od 23,9 posto u odnosu na plan koji je bio odobren u decembru 2016. godine.

Počela gradnja na obalama Crnog mora

Projekat Turski tok predviđa izgradnju gasovoda preko Crnog mora do evropskog dijela Turske i dalje, do granice s Grčkom.

Dionica gasovoda koja će ići po dnu Crnog mora bit će duga 910 kilometara, a dio preko teritorije Turske će se protezati 180 kilometara.

Gasprom je 7. maja ove godine počeo s gradnjom podmorske dionice gasovoda Turski tok od ruske obale Crnog mora.

Prva linija je namijenjena isporuci gasa za tursko tržište, a druga za snabdjevanje gasom Južne i Jugoistočne Evrope.

Svaka linija gasovoda će imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ukupni troškovi projekta procjenjuju se na 11,4 milijarde eura (12,98 milijardi dolara), navodi agencija Tass.