Gasprom dobio dozvolu za izgradnju drugog kraka Turskog toka

0

Ruski energetski gigant “Gasprom” dobio je dozvolu od turskih vlasti za izgradnju drugog kraka morske dionice gasovoda “Turski tok”, saopšteno je iz ove kompanije.

Predsjednik uprave “Gasproma” Aleksej Miler rekao je da su na ovaj način dobijene sve neophodne dozvole Vlade Turske za morsku dionicu gasovoda “Turski tok”.

“Sada će oba kraka gasovoda biti puštena u eksploataciju u preciznom roku do kraja 2019. godine”, naveo je Miler.

On je istakao da se, u skladu sa planom, projekat realizuje istovremeno na tri dionice – na obalama Rusije i Turske, kao i u Crnom moru, prenosi “Sputnjik”.

“Na morskoj dionici je postavljeno više od 760 kilometara zbirno za oba kraka. Izgradnja dionice obalskog čvora u Rusiji je pri kraju, a u Turskoj je počela izgradnja platforme prijemnog terminala”, rekao je Miler.

“Gasprom” je 7. maja prošle godine počeo da gradi morsku dionicu gasovoda “Turski tok”. Projekat podrazumijeva izgradnju dva kraka kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Prvi krak je predviđen za isporuke gasa turskim potrošačima i planirano je da bude pokrenut u martu ove godine, a drugi za snabdijevanje zemalja Južne i Jugoistočne Evrope i rok za njegovo pokretanje je 2019. godine.

“Gasprom” je prošle godine u taj projekat investirao 92,8 milijardi rubalja. (Srna)