Gas-Res traži pristup tržištu FBiH

0

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, potvrdio je za „Avaz“ informaciju da su iz kompanije „Gas-Res“ iz Banje Luke poslali „BH-Gasu“ pismo u kojem traže neometan protok plina kroz Federaciju, tačnije pristup otvorenom tržištu.

Džindić je potvrdio da je 4. decembra održan sastanak u Ambasadi SAD u Sarajevu, i to o temi liberalizacije plinskog tržišta u BiH, a kako bi se ovo pitanje usaglasilo.

Sastanku su prisustvovali i državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i entitetski ministri Džindić i Petar Đokić.

Prema njegovim riječima, i zahtjev „Gas-Resa“ odnosi se na liberalizaciju tržišta plina u BiH. Inače, još ne postoji državni zakon koji bi ovo regulirao.

– Iz „Gas-Resa“ traže pristup tržištu i transportnom sistema da jedna firma nema monopol u FBiH. S druge strane, „BH-Gas“ je naša strateška kompanija i mi moramo štititi i te interese. Ali, jasno je da se moramo prilagoditi evropskom tržištu i liberalizaciji, a to znači da moramo donijeti zakon koji će na državnom nivou regulirati ovo pitanje – kaže Džindić.

I iz banjalučke kompanije „Gas-Res“ jučer su potvrdili za naš list da su poslali zahtjev „BH-Gasu“, ali o detaljima nisu govorili.

Kako se nezvanično saznaje, navodi se da bi oni, ako bi se nakačili na plinovod u Federaciji, nudili plin za čak 30 posto jeftiniji od onoga koji prodaje „BH-Gas“ svojim potrošačima.

Džindić je otkrio i da je Uprava „BH-Gasa“, putem Nadzornog odbora, prije 15 dana uputila Vladi  zahtjev za povećanje cijene plina od 1. januara naredne godine za čak 31 posto.

– Zatražio sam da mi prvo pojasne kalkulaciju cijena, na osnovu čega to traže i odakle im dobit od 14 miliona KM. Kada to pojasne, onda ćemo razgovarati. Poskupljenje u svakom slučaju neću prihvatiti – kaže Džindić.

Jasmin Salkić, direktor „BH-Gasa“, jučer je za „Avaz“ izjavio da je informacija o zahtjevu za poskupljenje plina tačna i da je Vladi detaljno obrazloženo zbog čega i zašto traže povećanje cijene.

– Cijena ruskog gasa povećana je za sto posto i to je glavni razlog. Mi tražimo korigovanje cijene, jer će se desiti da ćemo iduće godine zbog ruske cijene plina poslovati s gubitkom većim od 20 miliona KM – kaže Salkić.

Nema zakona na državnom nivou

Iz „BH-Gasa“ kažu da su dobili dopis u kojem „Gas-Res“ traži priključak na plinovod u Federaciji, ali da su odgovorili da ne postoje zakonski osnovi da se banjalučkoj kompaniji omogući pristup.

– Ne samo „Gas-Resu“ nego bilo kojem subjektu koji to želi, jer nema državnog zakona o plinu koji će regulisati pitanje tarifa i transportne metodologije. Kada taj zakon bude usvojen, mi ćemo omogućiti pristup bilo kojem trgovcu plinom – kaže Salkić.