Gas poskupio zbog curenja iz cjevovoda Sjeverni tok 1

0

Nizozemske i britanske cijene gasa porasle su danas pošto je vijest o oštećenjima na gasovodu Sjeverni tok 1 od Rusije do Evrope izazvala zabrinutost za bezbjednost energetske infrastrukture u EU, pri čemu je sve manja vjerovatnoća da će protok gasa kroz taj cjevovod biti brzo obnovljen.

Cijena gasa za isporuku u oktobru (fjučers ugovori) na nizozemskoj berzi porasla je za 11 evra na 184,50 evra po megavat satu (MVh) na trgovanju do 09:07 časova po srednjoevropskom vremenu, javlja Rojters.

Istovremeno, cijena novembarskih fjučersa gasa u Nizozemskoj skočila je za 13,85 evra na 203,10 evra po MWh, dok je britanska cijena gasa za novembrsku isporuku porasla za 24 penija na 4,08 funti po britanskoj termalnoj jedinic (BTU).

Kompanija Nord Strim AG, operater gasne mreže Sjeverni tok, saopštila je da je sistem ovog gasovoda koji ide od Rusije po dnu Baltičkog mora do Evrope, pretrpio oštećenja “bez presedana” i da je nemoguće procijeniti kada će biti popravljen, prenosi Tanjug.

Potvrda o oštećenjima na Sjevernom toku 1 je stigla nakon što je prethodno otkriveno curenje na obližnjem gasovodu Sjeverni tok 2, što je navelo Dansku da ograniči plovidbu u radijusu od pet nautičkih milja.

Mada nijedan od ta dva gasovoda trenutno ne snabdijeva Evropu gasom, ovi incidenti su izazvali zabrinutost za bezbjednost gasne infrastrukture u evropskom bloku.

“Curenje gasa na Sjevernom toku 1 i Sjevernom toku 2 na tri odvojene lokacije ne zvuči kao slučajnost. Tajming ovog dešavanja u svjetlu početka zimske gasne sezone, 1. oktobra, kao i puštanja u rad potpuno novog Baltičkog cjevovoda koji će isporučivati norveški gas u Poljsku, preorijentišući se sa ruskih linija – sve to pojačava napetost na tržištu“, rekao je Tom Marzec-Manser, šef za gasnu analitiku gasa u kompaniji ICIS.

Oštećenja na ruskim gasovodima dogodila su u trenutku kada Baltički cjevovod, godišnjeg kapaciteta od 10 milijardi kubnih metara dnevno, treba da bude otvoren kasnije danas, napominje britanska agencija.

Protok preko gasovoda Jamal-Evropa u Poljsku iz Njemačke skočio je danas, dok su tokovi gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine ostali na nepromijenjenom nivou.