Francuska zabranila prodaju iPhonea 12 i naredila povlačenje prodatih uređaja

0

Apple se bori protiv tvrdnji Francuske da iPhone 12 premašuje evropska ograničenja izloženosti zračenju nakon što su francuski regulatori u utorak naredili pauzu u prodaji i popravak na telefonima koji su već prodani kupcima.

Francuska Nacionalna agencija za frekvencije saopćila je da je “zatražila da Apple povuče iPhone 12 s francuskog tržišta, od 12. septembra 2023., jer mjerenja pokazuju da specifična stopa apsorpcije premašuje postavljena ograničenja”.

Agencija je rekla da iPhone 12 nije u skladu s propisima Evropske unije.

– Apple mora odmah usvojiti sve potrebne mjere kako bi spriječio da iPhone 12 u opskrbnom lancu bude dostupan na tržištu – dodao je ANFR.

Osporavajući tvrdnje agencije, Apple je rekao da je već dao agenciji više laboratorijskih rezultata koje su proveli firme i neovisne treće strane koji su pokazali usklađenost uređaja s relevantnim SAR propisima i globalnim standardima.

Firma je rekla da osporava rezultate pregleda AFNR-a i da će nastaviti raditi s agencijom kako bi dokazala usklađenost telefona.

SAR je mjera brzine apsorpcije energije od strane tijela iz izvora koji se mjeri, prema ANFR-u. Ali stručnjaci i regulatori uglavnom kažu da ne treba brinuti.

– Do danas, nakon mnogo provedenih istraživanja, nijedan štetan učinak na zdravlje nije uzročno povezan s izloženošću bežičnim tehnologijama. Pod uvjetom da ukupna izloženost ostane ispod međunarodnih smjernica, ne očekuju se posljedice za javno zdravlje – prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

ANFR je presudio da za iPhone 12s koji se već koristi, Apple “mora usvojiti sve potrebne korektivne mjere kako bi uskladio telefone što je prije moguće, inače će Apple morati povući opremu“.

Mjera je stupila na snagu od utorka, a regulator je dodao da će osigurati da se proizvod od tog dana više ne nudi u prodaji u svim distribucijskim kanalima u Francuskoj.

Francuski ministar za digitalnu ekonomiju Jean-Noel Barrot potvrdio je u tweetu da je prodaja iPhonea 12 “zaustavljena u Francuskoj dok Apple ne ponudi ažuriranje za sve pogođene uređaje”.

“ ANFR je otkrio da iPhone 12 emitira nivo valova malo viši od dopuštenog praga. Ovaj nivo je više od 10 puta niži od nivoa na kojem bi mogao postojati zdravstveni rizik“, napisao je.

Najava je uslijedila nakon što je Apple predstavio iPhone 15 i iPhone 15 Pro, Appleovu najnoviju verziju svog kultnog proizvoda, na svom godišnjem glavnom događaju u utorak u Kaliforniji.