Francuska uvodi porez digitalnim gigantima

0

Francuski parlament usvojio je zakon o uvođenju poreza digitalnim gigantima, čime je Francuska postala prva ekonomska sila koja se odlučila na takav korak.

Odluka je donesena u suprotnosti sa istragom koju je naredio predsjednik SAD Donald Tramp i koja bi mogla da pokrene uvođenje carinskih tarifa.

Cilj novog zakona je da se popuni poreski jaz koji je doveo do toga da internet giganti na plaćaju ništa zemljama u kojima ostvaruju ogroman profit.

Zakon nazvan “GAFA porez” – akronim za “Google”, “Apple”, “Facebook” i “Amazon” – usvojen je u francuskom Senatu, nakon što ga je 4. jula usvojio donji dom Nacionalne skupštine.

Međutim, potez Francuske razljutio je Trampa i prije nego što je usvojen prijedlog zakona, a američki predsjednik je naredio istragu koju ministar ekonomije Francuske Bruno le Mer naziva presedanom u istoriji odnosa Francuske i SAD.

Zakonom će biti nametnut porez u iznosu od tri odsto od ukupnih godišnjih prihoda najvećih tehnoloških kompanija koje pružaju usluge francuskim državljanima.

Predstavnik SAD za trgovinu Robert Lajtizer izjavio je juče da su SAD veoma zabrinute zbog mogućnosti usvajanja zakona o porezu na digitalne usluge, uz napomenu da takav prijedlog zakona nepošteno pogađa američke kompanije.

Le Mer je odbacio reakciju SAD, rekavši da “prijetnje” nisu način za rješavanje takvih sporova, javio je AFP.

“Vjerujem da se između saveznika naše razlike mogu i moraju riješiti na drugi način, a ne kroz prijetnje. Francuska je suverena država. Samo ona odlučuje o mehanizmima oporezivanja i tako će nastaviti”, istakao je Le Mer.

Srna