Francuska i Katar potpisali ugovore vrijedne više milijardi dolara

0

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u posjetu Kataru, a dvije zemlje potpisale su ugovore iz oblasti vojne opreme i transporta vrijedne više milijardi dolara, izvijestila je Al Jazeera.

Katar će kupiti borbene avione i stotine oklopnih vozila od Francuske.

Kupit će i 50 putničkih aviona airbus.

Potpisan je i ugovor o izgradnji i upravljanju sistemom metroa u Dohi, koji je vrijedan tri milijarde eura.

“Potpisali smo i određeni broj komercijalnih ugovora, koji odražavaju snagu naših ekonomskih veza. Jednako su važni i dogovori za rješavanje problema zagađenja zemljišta. Vrijednost ugovora pokazuje intenzitet ovog odnosa”, kazao je Macron.

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani se još jednom osvrnuo na blokadu nametnutu njegovoj zemlji.

Macron podržao napore Kuvajta

“Utvrdili smo određene procedure kojima spečavamo finansiranje terorista, a također smo odmah istražili sve optužbe protiv Katara. Arapske i muslimanske zemlje najviše trpe od terorizma, a mi smo odlučni boriti protiv se terorizma s našim prijateljima i saveznicima”, istakao je Al Thani.

Francuski predsjednik je podržao napore Kuvajta da bude posrednik kako bi se završila šestomjesečna blokada, koju su Kataru nametnule Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein.

“Uzimajući u obzir situaciju u Zaljevu, želim vidjeti obećanje o pomirenju između njegovih članica, kao što sam kazao na početku krize”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s katarskim emirom.

Katarski emir je ponovio potrebu za razgovorom između strana kako bi se kriza riješila, ali je istovremeno kazao da suverenitet nije predmet kompromisa.