Francuska će pomoći građanima u plaćanju većih računa za gorivo

0

Francuska vlada najavila je u srijedu niz mjera pomoći porodicama slabijeg imovinskog statusa kako bi otklonila najavljene proteste zbog poskupljenja goriva.

U proteklih godinu dana takse na dizel porasle su oko 23 posto a one na standardna goriva 15 posto.

Litra dizela trenutno košta 1,51 euro, najviše od početka 2000-ih.

Povećanje cijena dizela izazvalo je buru nezadovoljstva u ruralnim područjima i manjim gradovima, koja se očitovala u prijetnji udruženja blokadom lokalnih cesta i autocesta ove subote.

Za subotu je najavljeno nekih 600 protesta širom zemlje.

Pokret „žutih prsluka”, nazvan po sigurnosnim reflektirajućim jaknama koje su nosili prosvjednici, najnoviji je u nizu udaraca vladi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Nezadovoljni građani smatraju da politika francuskog predsjednika ide na ruku onima s višim primanjima koji uglavnom žive u gradovima a šteti ruralnom stanovništvu.

Premijer Edouard Philippe u srijedu je otklonio mogućnost odustajanja od najavljenog povećanja poreza na dizelska goriva ali je obećao pomoć porodicama slabijeg imovinskog statusa u pokrivanju troškova.

„Shvatili smo da Francuzima treba pomoć u (ekološkoj) tranziciji, koja je teška”, rekao je Philippe.

S obzirom na to da se rast troškova života prometnuo u jedan od najvećih izazova Macronovoh mandata, premijer je najavio da će subvencije za potrošnju energije ubuduće dobivati 5,6 miliona domaćinstava, u odnosu na dosadašnjih 3,6 miliona.

Država će također porodicama s niskim primanjima udvostručiti naknadu za zamjenu i uništenje starih vozila koja zagađuju okoliš i proširiti je na ukupno milion vozača takvih vozila kroz razdoblje od pet godina. Najavljuju i porezne kredite za one koji vozila u velikoj mjeri koriste za rad.

Hina