Ford i VW šire saradnju na autonomna i električna vozila

0

Američki proizvođač automobila Ford i njemački Volkswagen saopštili su u petak da proširuju svoju saradnju započetu u januaru na razvoj autonomnih i električnih vozila, koji se smatraju budućnošću automobilske industrije.

Ovo su u zajedničkom saopštenju objavile dvije grupe koje već sarađuju na proizvodnji kombija, terenskih vozila i komercijalnih pikapova.

Volkswagen će u autonomna vozila, bez vozača, uložiti ukupno 2,6 milijardi dolara u firmu Argo AI, filijalu za razvoj takvih vozila svog američkog rivala Forda.

Dva proizvođača automobila imaće jednak udio u kompaniji Argo AI, koja je bila većinsko vlasništvo Forda. Vrijednost te filijale je sa spajanjem procjenjena na sedam milijardi dolara.

Volkswagen se obavezao da će kupiti akcije Forda u iznosu od 500 miliona dolara tokom naredne tri godine, dok će Ford završiti preostale investicije od 600 miliona dolara obećane za tu startap kompaniju Argo AI.

Kada je riječ o električnim vozilima savezom se predviđa da će Ford koristiti platformu MEB, odnosno zajedničku tehničku bazu za sve nove električne Volkswagenove automobile da gradi sopstvene modele koji će u prvo vrijeme biti namijenjeni evropskom tržištu.

Prvi Fordovi automobili, koji će tu biti sastavljeni, biće prodavani u Evropi od 2023. godine, sa ciljem da se proizvede 600.000 vozila za šest godina.

Ford i Volkswagen takođe razgovaraju o mogućnosti da američka grupa proizvede i drugi model na platformi MEB.

Proširen savez Forda i Volkswagena odražava tekuću transformaciju u sektoru automobila koji je prodrman električnim i autonomnim tehnologijama, smatranim budućim eldoradom automobilske industrije. Te tehnologije međutim zahtijevaju velike investicije koje se procjenjuju na više milijardi dolara.

Nijedna kompanija neće imati udjela u drugoj. (Agencija Beta)