Fočanski biznismen u velikom naletu: Nakon Alumine, kupuje još jednog giganta

0

Biznismen iz Foče nedavno je kupio najvećeg bh. izvoznika, a sada je krenuo u preuzimanje još jedne velike i poznate kompanije

Kompanija “Pavgord” u vlasništvu fočanskog biznismena Gordana Pavlovića – Gocija jučer je na Banjalučkoj berzi za oko 3,3 miliona maraka kupila oko 28 posto dionica kompanije “Boksit” iz Milića, potvrđeno je za Capitalu.

Prema zvaničnim podacima sa Banjalučke berze, ukupno je prometovano 8.290.000 dionica “Boksita” ili oko 34,8 posto od ukupnog broja dionica ove kompanije iz Milića.

Gordan Pavlović kaže da ne zna od koga su sve kupljene dionice, jer je taj posao povjeren ovlaštenim brokerima koji su za račun njegove firme kupovali dionice.

– Prodavali su mnogi, ne znam od koga je sve kupljeno. To su povezana preduzeća i bila bi bruka da je kupio neko drugi da nismo mi – kaže Pavlović.

Na konstataciju da je iznenađujuće da je dugogodišnji direktor “Boksita” Rajko Dukić dozvolio da neko uđe u vlasništvo trećine kompanije koju on smatra svojom, Pavlović kaže da je svako mogao kupiti dionice.

– Zašto nije Dukić kupio? To je bilo na berzi, mogao je kupiti svako. To godinama stoji. Ne znam ni za koliko para je kupljeno. Znam da ima otvoren nalog kod brokera da on to kupi za nas. Kad nije htio niko, mi smo se pojavili i kupili. Zašto Dukić nije kupio, ja stvarno ne želim da ulazim u to – kaže Pavlović.

On ističe da bi Pavgordu trebao da pripadne udio u upravljanju onoliki koliko ima vlasništva.

– Ali mi kupujemo i dalje, idemo na to da kupimo 100 posto dionica. Naš nalog za kupovina je stalno otvoren – kaže Pavlović.

S druge strane, Rajko Dukić je kratko rekao da je na sastanku i da ne može da govori. Rekao je da ne zna ništa o kupovini dionica.

“Pavgord” će ovom kupovinom dodatno ojačati i imati potpunu kontrolu na tržištu u ovoj oblasti. Podsjećamo, “Pavgord” je nedavno postao jedini vlasnik zvorničke “Alumine”.

BiznisInfo.ba je ranije objavio podatke iz kojih se vidi da je Alumina najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine prema podacima za prvi kvartal ove godine.

Upravo je “Alumina” glavni partner “Boksita”, a krajem prošle godine potpisali su trogodišnji ugovor vrijedan 90 miliona KM, izvijestio je Capital.