Fočak preuzeo kompaniju koja je trenutno najveći bh. izvoznik

0

Trenutni kapital komanije iznosi 253 miliona konvertibilnih maraka

Kompanija Pavgord iz Foče postala je jedini vlasnik zvorničke kompanije Alumina.

Kako je BiznisInfo.ba nedavno objavio, Alumina je u prva tri mjeseca ove godine bila najveći izvoznik iz cijele Bosne i Hercegovine.

Pavrogrd je društvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu, transport, turizam, zanatstvo i lične usluge koje je u vlasništvu fočanskog biznismena Gordana Pavlovića.

Kako se uvjerio BiznisInfo.ba u registru poslovni subjekata RS-a (APIF), Alumina trenutno ima kapital od 253 miliona KM, a jedini vlasnik je preduzeće Pavgord Foča.

Osnovna djelatnost Alumine je proizvodnja aluminija. Ova kompanija je već dugo godina najuspješnija firma u RS-u, a ove godine je, kako smo rekli, izbila na prvo mjesto najvećih bh. izvoznika. To se desilo, djelimično, zahvaljujući padu izvoza velikih firmu u FBiH poput ArcelorMittala.

Također, stečajni upravnik FG “Birač”, čiji je Alumina bila dio, Miodrag Petrović za Capital je potvrdio da je “Pavgord” preuzeo “Aluminu” kroz izvršni postupak koji je sproveden pred Osnovnim sudom u Zvorniku.

Taj izvršni postupak je aktiviran krajem prošle godine, a prodaja uloga FG “Birač” u “Alumini” po osnovu izvršnih presuda je objavljena i završena u januaru ove godine – rekao je Petrović.

Istakao je i da “Alumina” više nije dio stečajne mase i da će se sada vršiti procjena preostale imovine koju FG ima i koja će zatim ići na prodaju.

Podsjećamo, “Pavgord” je godinama vodio sudske postupke protiv „Alumine“ s ciljem naplate 122 miliona KM potraživanja od FG “Birač”, koja je još prije deset godina kupio od litvanske Ukio banke.

Oko tog potraživanja godinama su se vodili brojni sporovi, a stvari se pred sudovima počinju brzo raspetljavati nakon što je Vlada RS polovinom 2022. godine prodala “Pavgordu” svoja potraživanja od Fabrike glinice.

Posljednja prepreka za preuzimanje “Alumine” otklonjena je početkom ove godine kada je Okružni privredni sud u Bijeljini “Pavgordu” priznao 122 miliona KM potraživanja od FG „Birač“.