Firme u Kotor Varošu u kontinuitetu zapošljavaju nove radnike

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je ponosan na rad privrednih subjekata u Kotor Varošu, jer u kontinuitetu zapošljavaju nove radnike i posluju u skladu sa evropskim standardima.

Košarac je posjetio preduzeća u oblasti mašinske industrije “Sim tehnik” i “Mehaničke konstrukcije”, kao i fabriku obuće “Sportek” koja zapošljava 2.000 radnika.

“Ono što me posebno raduje jeste socijalna odgovornost menadžmenta ovih kompanija da sačuvaju radna mjesta i briga da se obezbijedi stabilnost u poslovanju i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Nadležna entitetska tijela imaju razloga da pomažu rad ovakvih kompanija sa jedne strane, a sa druge strane Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u okviru spoljnotrgovinskog prometa i kroz carine definiše kretanje i razvoj ovih kompanija”, rekao je Košarac novinarima.

On kaže da “Sportek” uvozi repromaterijal iz zemalja koje nisu članice EU po carinama koje su mnogo veće nego za carine na gotove proizvode i da je neophodno riješiti taj problem.

“Naša obaveza je da snagom argumenata i činjenica definišemo buduća ekonomska kretanja, jer ova fabrika ima 120 miliona KM izvoza i to je podatak na koji smo ponosni. Oni rade za sve svjetske brendove i biti prepoznatljiv je velika obaveza, a na nama je da olakšamo njihovo poslovanje kako bi zapošljavali nove ljude i otvarali nova tržišta”, poručio je Košarac.

Poslovođa u fabrici obuće “Sportek” Goran Berić zahvalio je Košarcu na posjeti i naglasio da su i danas ovoj fabrici potrebni novi radnici.

“Pored toga što su nam u kontinuitetu neophodni novi radnici i mi imamo problem sa dobavljačima i isporukom robe, kao i radnicima koji su pozitivni na virus korona, ali zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske i Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose uspjeli smo prebroditi krizu i nastavljamo da proizvodimo brendiranu robu za evropska tržišta”, rekao je Berić.

Srna / D.H.