Firma koju je noćas progutao požar je privredni div sa stotinama zaposlenih

0

Vatrena stihija progutala je noćas pogone Industrije modne konfekcije “Kula” u Gradačcu. Na lice mjesta su izašli gradačački vatrogasci a pomoć su im pružile kolege iz Srebrenika.

Radnici koji su jutros došli na posao ostali su pred ulaznom kapijom firme. Kako javljaju lokalni mediji iz Gradačca, radnici nisu mogli sakriti suze kada su vidjeli šta se dešava u njihovoj kompaniji.

– Požar velikih razmjera zahvatio je pogone IMK “Kula” Gradačac. Dojava o požaru stigla je u 5:04 sati kada je angažovana kompletna vatrogasna jedinica – saopćeno je iz vatrogasne jedinice.

Inače, prema podacima BiznisInfo.ba, IMK Kula Gradačac prošle godine je imala ukupne prihode od 8,2 miliona KM i dobit od 366 hiljada maraka. Na koncu prošle godine imali su zvanično prijavljenih oko 420 radnika.

Industrija modne konfekcije Kula d.o.o. Gradačac utemeljena je 1960. godine kao mala lokalna konfekcijska radionica koja je poslovala u teškim uvjetima, razmještena na više lokacija udaljenih i po nekoliko kilometra.

Tokom 1972. godine preduzeće je izmješteno na novu lokaciju u industrijskoj zoni grada, koja je omogućavala budući rast i razvoj. Znatnim investiranjem izgrađen je moderan proizvodni pogon i inovirani proizvodni program.

Naredne 1973. godine proizvodi koji su rađeni u Kuli Gradačac pojavili su se po prvi put na svjetskom tržištu. Početak saradnje sa njemačkom firmom ”Brinkmann” obilježava razdoblje afirmacije i razvoja.

Danas Kula predstavlja modrenu i respektabilnu fabriku na prostorima Jugoistočne Evrope sa preko 770 uposlenih radnika i godišnjom proizvodnjom od 300.000 komada odjevnih predmeta.

Sa razvijenom maloprodajnom mrežom, Kula ima i veći broj  prodavnica u nekoliko gradova.