Firma jednog od najbogatijih Slovenaca ide u stečaj: Već im je otišlo pola radnika

0

Nakon predstečaja proglašenog u julu na Trgovačkom sudu u Zagrebu, firma Studio Moderna – TV prodaja, u vlasništvu slovenskog tajkuna Sandija Češka, čeka službeno sudsko rješenje o otvaranju stečaja, potvrdio je za 24 sata predstečajni povjerenik Josip Dujmović.

Radi se o firmi poznatoj po Top Shopu, Dormeu, Delimanu i Kozmodisku, koja je prije predstečaja zapošljavala oko 400 ljudi, a sada ih je ostalo dvjestotinjak.

Dujmović potvrđuje da je otprilike polovica radnika otišla, a što će biti s preostalom polovicom, odlučivat će Skupština.

– Čeka se službeno sudsko rješenje o otvaranju stečaja, nakon čega kreće rok od 60 dana u kojem vjerovnici trebaju prijaviti potraživanja, tad ćemo vidjeti ko su sve oni. Na skupštini će se donositi odluka u kojem pravcu dalje ići. Moguća rješenja su, teoretski, da vjerovnici odluče poslovanje nastaviti, da se nastavi samo dio poslovanja, ili da se sve zajedno ugasi, zatvori i rasproda – kaže Dujmović, koji će po sili zakona biti imenovan stečajnim upraviteljem.

Na pitanje što se dogodilo fimir s nekad jako popularnim proizvodima, što ju je dovelo do ovakvog scenarija, odgovara kako su pandemija, rat u Ukrajini, inflacija, poremećaji u transportu i opskrbi, svi posljedični poremećaji na tržištu, utjecali na to.

– Kasni se s plaćama, plaćanjem poreza i PDV-a, nema novaca za novu robu, i svaki mjesec produžavanja agonije produbljuje i problem. Koliko će sve skupa trajati do rješenja, ovisi o skupštini. Može biti vrlo brzo, i ne mora. Ima predmeta koji se riješe brzo, ima i dugotrajnih – odgovara Dujmović na pitanje kad bi se moglo znati hoće li firma nastaviti poslovati, ili se gasi.

Njena dugovanja, prema podacima iz predstečaja, iznose 14 miliona eura.

– Kolika su ona doista vidjet ćemo kad vjerovnici prijave potraživanja, iz isukstva pretpostavljam da će iznos biti podjednak, ali to ćemo znati tek kad prođe rok za prijavu potraživanja – kaže upravitelj. Firma je sama zatražila predstečaj zbog manjka likvidnosti u iznosu od 1,1 milion eura.

Ova kompanija uveliko posluje i u Bosni i Hercegovini.