FIPA na sajmu FOTEG u Istanbulu

0

Delegacija Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) učestvuje na međunarodnom sajmu prehrambenih tehnologija FOTEG u Istanbulu, koji se održava od 7. do 10. marta, radi pregovara s potencijalnim stranim investitorima o ulaganju u BiH.

Prvi dan sajma predstavnici FIPA-e su pregovarali o ulaganju s kompanijom Kromel, vlasnika Ismeta Čališkana, a dogovorena je i posjeta BiH radi daljih pregovora. Kompanija Kromel poznata je po proizvodnji mašina za industriju mlijeka i ostalih prehrambenih proizvovda.

Uspostavljeni su i kontakti s nekoliko drugih kompanija, koji će biti povezani s vlasnicima projekata u BiH.

Tokom prezentacija potencijala BiH, istaknute su prednosti koje BiH nudi stranim ulagačima, počev od značajno nižih operativnih toškova i povoljnih poreza, preko raspoloživih lokacija za iznajmljivanje i izgradnju prerađivačkih postrojenja, neobrađenog zemljišta, mogućnosti izvoza u regiju i EU, itd.

FIPA je imala priliku da se sastane s velikim brojem turskih, njemačkih i italijanskih kompanijama iz oblasti prehrambene tehnologije poput tehnologije prerade i proizvodnje hrane, ambalaže, logistike, sigurnosti hrane, itd.