FIPA intenzivira saradnju sa norveškim investitorima

0

Direktorica FIPA-e Milica Marković je u saradnji s ambasadorom Bosne i Hercegovine u Oslu Bakirom Sadovićem održala niz sastanaka s relevantnim institucijama i kompanijama u Norveškoj s ciljem značajnijeg predstavljanje potencijala BiH u ovom dijelu Evrope.

U skladu s analizom i planom FIPA-e u narednom periodu fokus će, između ostalih tržišta, biti stavljen na područje Skandinavije i saradnju s norveškim institucijama.

Jedna od njih je Agencija Innovation Norway, najvažniji instrument Vlade Norveške za inovacije i razvoj norveških preduzeća i industrije. Dogovoren je nastavak saradnje na organizaciji IT poslovnog foruma za kompanije iz BiH, kao i nastavak aktivnosti iz marta 2020. godine, s ciljem otvaranja mogućnosti za uspostavu saradnje norveških i naših kompanija na razvoju različitih softverskih rješenja.

Održan je sastanak s predstavnicima kompanije Greenstat na kojem su predstavljene mogućnosti i projekti iz energetskog sektora. Postoji veliki interes norveških kompanija za područja hidro, solarne i energije vjetra.

Ako se ostvare neke od planiranih investicije, Norveška će biti ključni saradnik u transformiranju BiH iz zemlje koja koristi energiju uglja u zemlju energije koja nastaje iz obnovljivih izvora.

U ukupnoj proizvodnji električne energije u BiH, hidroelektrane učestvuju sa 26%, a termoelektrane sa 70%. Samo je izvoz električne energije u 2021. iznosio oko 830 mil KM, što je oko 66% više nego u 2020. godini, a trenutno koristimo oko 36% ukupnih hidropotencijala.

Marković se sastala i s predstavnicima Norveško-bosanskohercegovačke privredne komore predvođene predsjednikom Mujom Hamzićem, te predsjednikom NBBA Norveško-bosanskohercegovačke poslovne asocijacije Janom Olssonom, te učestvovala na konferenciji pod nazivom “Norwegian offshore wind and Europen energy independence” u organizaciji kompanije Energy Valley is Osla.