Finansijski sektor FBiH: Ko je najveći gubitaš, a ko ide ka rekordnoj zaradi

0

Sve komercijalne banke u Federaciji BiH poslovale su pozitivno u prvih devet mjeseci ove godine, izvještava BiznisInfo.ba.

Na nivou bankarskog sektora u FBiH iskazana je dobit u iznosu od 295,1 milion KM, što je za 31,2 miliona KM više u odnosu na isti period prethodne godine.

Sve banke sa sjedištem u FBiH su iskazale pozitivan finansijski rezultat za prvih devet mjeseci 2022. godine.

Najveću zaradu imala je UniCredit Bank sa čistom zaradom od 91,5 miliona KM. Ova banka ide ka rekordnoj zaradi od preko 100 miliona KM za koju se očekuje da ostvari u ovoj godini.

Činjenica da sve banke posluju pozitivno pokazuje da je bankarski sektor likvidan, stabilan, i bez slabe karike – što je veoma važno za ukupnu finansijsku “krvnu sliku” države.

Drugačije je stanje kada je riječ o mikrokreditnom sektoru u FBiH, u kojem očito ima dosta problema.

Ovaj sektor je za devet mjeseci ostvario zaradu od 11,8 miliona KM, što je za milion KM ili 7,7 posto manje u odnosu na isti period 2021. godine.

Nekoliko MKO je ostvarilo gubitak ove godine. No, ubjedljivo najveći minus ima mikrokreditno društvo IuteCredit BH d.o.o. Sarajevo.

U prvih devet mjeseci ove godine zabilježili su gubitak od oko 3,8 miliona KM. On se naslanja na lanjski minus od skoro 6 miliona KM i onaj iz 2019. od 4,3 miliona maraka. Ovo društvo trenutno je najveći gubitaš u finansijskom sektoru u našoj zemlji.

Riječ je o kompaniji koja posluje u okvirima međunarodne finansijske organizacije IuteCredit. Sjedište organizacije je u Estoniji a posluje u većem broju zemalja. U BiH su počeli poslovati početkom 2019. ali od tada gomilaju samo gubitke i ne uspijevaju zauzeti poziciju na tržištu kakvu su planirali.