Finansijske transakcije Kantona Sarajevo obavljat će se i putem internet bankarstva

0

Ugovor o korištenju usluga elektronskog bankarstva između Kantona Sarajevo i Union banke d.d. Sarajevo potpisali su danas ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić i direktor te banke Vedran Hadžiahmetović.

Ovim su se Kanton Sarajevo i Ministarstvo finansija, koje upravlja trezorom Kantona, pridružili grupi poslovnih subjekata i pravnih lica koji svoju finansijsku djelatnost obavljaju koristeći internet bankarstvo.

“To je napredna tehnologija koja omogućava izvršavanje finansijskih transakcija na jednostavan, brz i pouzdan način. Implementacijom ovog mini projekta u Kantonu Sarajevo ubrzat će se izvršavanje Budžeta. Tako će svima onima koji imaju neku vrstu potraživanja prema Kantonu Sarajevo sada biti omogućeno da na svojim računima dobiju zarađene novčane iznose bez čekanja. S druge strane, nama u Ministarstvu finansija će omogućiti reorganizaciju poslovanja jer je internet bankarstvo napredniji proces izvršavanja poslovnih transakcija u odnosu na papirne naloge, što je bila dosadašnja praksa”, istakao je ministar Halebić.

Naveo je da se na godišnjem nivou provede više od 1.600.000 pojedinačnih transakcija putem transakcijskog i depozitnog računa Kantona Sarajevo što predstavlja obiman posao, tako da će se primjenom internet bankarstva značajno unaprijediti kvalitet finansijskog poslovanja u KS.

“Ovo je još jedan korak na putu strateške saradnje između Kantona Sarajevo i Union banke“, naglasio je ministar Halebić i dodao da ova banka primjenjuje moderne tehnologije u oblasti elektronskog poslovanja te uvažava i neke posebne zahtjeve Kantona kao jednog od svojih najvećih klijenata čiji je Budžet veći od 800.000.000 KM.

Direktor Hadžiahmetović je uime Union banke zahvalio na ukazanom povjerenju i kazao da je ovo nastavak dosadašnje uspješne saradnje. Naglasio je da je to jedina komercijalna banka u većinskom državnom vlasništvu koja je posvećena privatnom sektoru ali podjednako jača i ulogu servisne banke za državne institucije i javna preduzeća u BiH.