Fiat opet pokreće proizvodnju u Kragujevcu

0

Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu se vraćaju na svoja radna mjesta.

Proizvodnja je bila prekinuta u pretposljednjoj nedjelji februara, zbog smanjene tražnje fijata 500L, rečeno je agenciji Beta iz sindikata “Nezavisnost”. U sindikatu “Nezavisnost” u FCA smatraju da uprkos čestim prekidima proizvodnje nema razloga za zabrinutost u vezi sa ostajanjem Fijata u Kragujevcu i da u fabrici “uopšte nije loše”.

Predsjednik tog sindikata u FCA Zoran Stanić rekao je da je normalno da poslije sedam godina dodje do smanjenja proizvodnje fijata 500L.

On navodi da se smanjenje proizvodnje dogadja i u fabrikama automobila u Italiji ili Njemačkoj, svuda u svijetu, pa nikome ne pada na pamet da će ta fabrika “da ode”.

Stanić je kazao da je smanjenje obima proizvodnje jednog modela uobičajeno kada se priprema novi model, zbog čega vjeruje da će to biti slučaj i u kragujevačkoj fabrici.

On je rekao da je plan FCA u Kragujevc, nezvanično, proizvodnja 40.000 vozila u ovoj godinu.

Stanić je ocijenio da će u 2019. godini biti 100 radnih dana, odnosno trake će raditi 8 ili 9 dana mjesečno.

“Plata radnika stiže na vrijeme, ne škripi. Kada nema posla, radnicima se plaća 65 posto od godišnjeg prosjeka računajući i 13.i 14. platu. Tako da radnici kada ne rade, primaju samo par hiljada manju platu”, rekao je Stanić.

On dodaje da “bijele kragne”, odnosno zaposleni van proizvodnje, idu na stručne obuke, što mu takodje govori o tome da FCA nema namjeru da se “odseli” iz Kragujevca.

Sa proizvodnih traka u kragujevačkoj fabrici dnevno silazi 410 fijata 500L, odnosno po 205 u jednoj smjeni. Beta