Federacija dobila još jednog velikog izvoznika, zaposleno više od 200 novih radnika

0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić posjetili su danas Općinu Hadžići i Tehničko – remontni zavod (TRZ) Hadžići.

Premijer i ministar su sa načelnikom ove općine Hamdom Ejubovićem i direktorom fabrike Ismom Hebibovićem obišli pogone TRZ-a u koji je Vlada FBiH u proteklom periodu uložila značajna sredstva, što je rezultiralo zapošljavanjem više od 200 novih radnika.

Premijer Novalić tokom posjete TRZ-u je naglasio da je ovaj pogon primjer transformacije iz starog programa ka drugim sredstvima koja su u mnogo većoj potražnji na svjetskom tržištu.

– Značajno je povećan broj ljudi koji su ovdje zaposleni kao i proizvodni kapaciteti TRZ-a. Drago nam je jer smo dobili još jednu fabriku koja je veliki izvoznik i nastavit ćemo podržavati ovakav pristup – kazao je premijer.

Ministar Džindić je podsjetio da su radnici ovog pogona štrajkovali prije godinu, ali da je danas situacija u TRZ-u u potpunosti okrenuta na bolje.

– Danas imamo 5,5 miliona KM realizacije što nije malo. Imamo povećanje kapaciteta proizvodnje i kontinuirano povećanje broja zaposlenih. Ovo je izrazito dobar uspon kada pogledamo firme u namjenskoj industriji. Ovo će u budućnosti biti logistička firma za cijelu namjensku industriju u FBiH, a vjerujem i u regionu – naveo je ministar.

Dodao je da će Vlada FBiH u budućnosti kroz investicije pomoći da se u TRZ-u unaprijede tehnološke cjeline vezano za kontrolu i proizvodnju, te da se urede prostorije i poboljšaju uvjeti za rad u pogonu.

Kako je kazao direktor TRZ-a Ismo Hebibović, prošle godine je u kompleksu radilo 36 osoba, a danas pogon zapošljava 255 ljudi.

– Realizacija za prošlu godinu iznosila je 5,5 miliona KM, a ostvarena dobit 167.000 KM. Planovi za ovu godinu su povećanje dobiti, broja zaposlenih, proizvodnih kapaciteta, nabavka nove opreme, te popravka objekata kako bi radnici mogli raditi neometano – naveo je Hebibović.

Tokom posjete delegacije Vlade FBiH Općini Hadžići razgovarano je o ranijim ulaganjima i projektima koje je Federalna vlada pokrenula i podržala na ovom području, kao i o budućim projektima koji će unaprijediti živote građana Hadžića.

– Sagledali smo naša zajednička ulaganja u protekle tri godine koja su bila zaista intenzivna, a razgovarali smo i o nekim budućim projektima. Radi se o zaista naprednoj općini koju ćemo mi nastaviti podržavati – kazao je Novalić.

Načelnik Ejubović istakao je da je današnja posjeta upriličena kao rezultat dosadašnje saradnje Vlade FBiH i Općine Hadžići.

– Dogovorili smo intenziviranje saradnje jer ova općina ima ogroman potencijal. Od interesa je i za Kanton Sarajevo i za FBiH da se taj potencijal iskoristi. Ovdje je moguće graditi industrijske objekte, razvijati turizam, ali i ulagati u poljoprivredu – rekao je načelnik.

Premijer Novalić i ministar Džindić s načelnikom Ejubovićem također su obišli i položili cvijeće na spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima ove općine.