Federacija dobija još jednog proizvođača eksploziva

0

Federacija Bosne i Hercegovine dobija još jednu kompaniju koja će se baviti proizvodnjom eksploziva.

Riječ je o firmi Interpromet iz Viteza koja se odranije bavi trgovinom eksplozivom, ali je odlučila da uđe i u proces proizvodnje, piše BiznisInfo.ba.

Firma posjeduje zemljišni kompleks u Vitezu na kojem se nalaze skladišta u kojima se obavlja skladištenje i promet eksplozivnih tvari. Kompleks od osam skladišta eksplozivnih tvari lokalnom cestom je povezan na magistralu M5.

Kompanija je odlučila da na ovoj lokaciji, unutar postojećih objekata, počne s vlastitom proizvodnjom.

Naime, proizvodit će eksplozivnu smjesu AN-01 (ANFO + nafta). Proizvodnja eksplozivne smjese  vršit će se u jednom kompaktnom  postrojenju.

ANFO eksplozivi pripadaju skupini eksplozivnih smjesa koje nisu senzibilizirane nekim monomolekularnim eksplozivom. Amonijum nitrat zbog male osjetljivosti na udar, trenje i vatru, sve više se koristi kao privredni eksploziv u kombinaciji nafte sa omjerom cca 95% amonijum nitrata i cca 5% nafte (da se poveća osjetljivost).

Zbog vrlo slabe osjetljivosti, koristi se kao stabilni industrijski eksploziv te sve dok nije u dodiru sa inicijalnim sredstvima nije opasan po okolinu i sigurnost osoblja.

Vlasnik kompanije Interpromet je Marin Nakić. Firma ima godišnje prihode od preko 4 miliona KM (prema podacima za 2022. godinu).

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu na BiznisInfo.ba