FDS gasi proizvodnju “Dive” i “Aure”, sljedeća na redu “Drina”?

0

Brendovi Fabrike duhana Sarajevo (FDS) kao što su Aura, Code i Diva više se ne proizvode u BiH, zbog čega je neizvjesna budućnost ovog nekadašnjeg industrijskog giganta koji je svojevremeno upošljavao i 400 radnika, saznaje portal Fokus.ba iz više izvora.

Trenutno se u FDS-u proizvodi samo Drina, kultni bh. brend. No, prema saznanjima portala Fokus.ba planirano je i izmještanje proizvodnje ove cigarete, a zatim i njeno postepeno gašenje.

Na taj način bi se tržište potpuno otvorilo i ostalo rezervisano za strane proizvode. Po sličnom modelu ugašeni su i neki od poznatih brendova Tvornice duhana Rovinj (TDR) u Hrvatskoj.

To su samo neki od negativnih rezultata privatizacije koja je provedena u FDS-u. Podsjećamo, tokom 2016. godine British American Tobacco (BAT) je potvrdio da je osigurao finansiranje za CID Adriatic Investments GmbH (CID) za kupovinu 39,9 posto dionica Fabrike Duhana Sarajevo (FDS). Dionice su kupljene od Vlade FBiH koja je imala udio u FDS-u.

Dokumenti do kojih je došao portal pokazuju da je uprava FDS-a još početkom ove godine znala da će BAT izmjestiti iz BiH proizvodnju određenih brendova. Jedan dokument čak nosi naziv: Odluka o prestanku proizvodnje cigareta Diva i Aura.

Iz uprave su čak molili da se proizvodnja cigareta ne izmiješta prije izbora koji su održani 7. oktobra ove godine.

Iako je Fokus kontaktirao BAT za komentar na ove informacije, odgovor nisu dobili. Također, nisu dobili odgovor na pitranje da li će proizvodnja cigarete Drina biti ugašena.

No, dokumeti u posjedu portala Fokus.ba jasno pokazuju kako je u pitanje dovedeno na stotine radnih mjesta u FDS-u.

Na ovu temu razgovarali su sa Halilom Čengićem, predsjednikom Udruženja dioničara „Dividenda“.

„Prema mojim saznanjima u FDS-u se još uvijek proizvodi samo cigareta Drina i to će trajati još nekoliko mjeseci, jer postoje zalihe duhana koje trebaju iskoristiti. Bilo je otkaza za radnike. Određeni broj radnika je prebačen na druge poslove u okviru drugih firmi u vlasništvu FDS-a. Imam informaciju i da FDS kupuje jedan lanac pekara i da su prodali hotel na Vlašiću“, rekao je Čengić za Fokus.ba.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE