FBiH: Prošlogodišnji gubitak rudnika 96 miliona KM

0

Gubitak rudnika u Federaciji BiH u prošloj godini iznosio je 96 miliona KM, rečeno je na današnjem sastanku federalnog premijera Fadila Novalića sa delegacijom Sindikata radnika rudnika u FBiH.

Na sastanku je izraženo očekivanje da će zajedničkim mjerama Vlade FBiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije i Javnog preduzeća „Elektroprivreda BiH“ gubitak biti prepolovljen ove godine.

Govoreći o trenutnoj situaciji ovoj oblasti, Novalić je istakao da se naredne tri godine u ovom sektoru „trči najvažniji krug, nakon čega će, ako se to preživi, biti puno jače i otpornije“, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da je neophodno zajedničko djelovanje da bi bio postignut zajednički cilj i rudnici osposobljeni da posluju pozitivno, naglasivši da je jedan broj njih već počeo dobro poslovati sa tendencijom daljeg rasta.

Generalni direktor „Elektroprivrede BiH“ Bajazit Jašarević kaže da je potrebno da se efekti investicija u rudarstvo što prije osjete i da se uspostavi održivo stanje rudnika, uz povećanje proizvodnje, koja je uslov za opstanak i razvoj rudnika.

Izvršni direktor za proizvodnju u „Elektroprivredi BiH“ Dževad Ikanović kaže da će od 2016. do 2018. godine ova kompanija u rudnike u FBiH investirati 329 miliona KM radi povećanja proizvodnje i unapređenja uslova rada i bezbjednosti.

„Taj investicioni ciklus treba rudnike dovesti u stanje održivosti i zadovoljiti potrebe postojećih termoblokova, ali i onih koji će biti građeni“, rekao je Ikanović.