Facebook otvorio “virtuelni svijet” za sve u SAD-u

0

Facebook je u četvrtak objavio da otvara Horizon Worlds, svoj svijet virtualne stvarnosti avatara, svima koji imaju 18 i više godina u SAD-u i Kanadi.

Horizon Worlds pokrenut je u beta verziji prošle godine za odabrane Oculus VR korisnike, koji su odgovorili na pozive da se pridruže virtualnom svijetu. Od četvrtka, korisnici više neće trebati pozivnicu.

Šire pokretanje Horizon Worldsa važan je korak za Facebook, koji je u oktobru službeno promijenio ime u Meta.

Firma je usvojila novi naziv, temeljen na naučno-fantastičnom terminu metaverse (metaverzum), kako bi opisali svoju viziju rada i igranja u virtualnom svijetu.

U Horizon Worlds, korisnici Facebookog seta za virtualnu stvarnost Oculus mogu stvoriti avatar bez nogu koji će lutati animiranim virtualnim svijetom. Tamo mogu igrati igrice i komunicirati s avatarima drugih korisnika.

Facebook je 2014. godine kupio Oculus za 2 milijarde dolara i od tada se borio da privuče tržište izvan uske publike. No, firma je u fokus stavila gradivne tehnologije, proizvode i usluge za metaverzum.

U julu je Facebook, kojeg vodi izvršni direktor Mark Zuckerberg, najavio formiranje tima koji će raditi na metaverzumu.

Dva mjeseca kasnije, Andrew “Boz” Bosworth, koji je trenutno voditelj odjela za hardver, podignut je na ulogu glavnog tehnološkog direktora, počevši od 2022.

U oktobru je Facebook najavio da će potrošiti oko 10 milijardi dolara tokom sljedeće godine na razvoj tehnologija za izgradnju metaverzuma.

– Nadamo se da će u sljedećem desetljeću metaverzum doseći milijardu ljudi, ugostiti stotine milijardi dolara digitalne trgovine i podržati poslove za milione kreatora i programera – napisao je Zuckerberg u oktobru.