Facebook objavio razloge najvećeg pada u svojoj istoriji

0

Kompanija Facebook okrivila je “promjenu konfiguracije servera” u četvrtak za najveći pad te društvene mreže u njenoj istoriji, gdje su njene aplikacije prestale raditi širom svijeta.

Nestanak usluge trajao je najmanje 12 sati u više područja širom svijeta, a najveći udar bio je u Sjevernoj Americi i Evropi, prema podacima internetske stranice za praćenje rada stranica downdetector.com, javljaju agencije.

Nakon objave da ima problema u srijedu, Facebook je ostao bez komentara gotovo 24 sata prije nego što su objavili objašnjenje i izvinjenje.

“Juče, kao rezultat nove konfiguracije servera, mnogi korisnici su imali problema sa našim aplikacijama i uslugama”, objavio je Facebook na Twitteru.

“Riješili smo problem i naši se sistemi oporavljaju. Jako nam je žao zbog problema i zahvalni smo na Vašem strpljenju”, stoji u objavi, prenosi Investitor. 

Nestanak je, vjeruje se, bio najveći u Facebookovoj istoriji, a koji sada broji oko 2,7 milijarde korisnika samo na glavnoj društvenoj mreži, uz još Instagram i aplikacije za poruke.

Kao i kod prethodnih nestanka, #FacebookDown je još jednom postao vrlo popularan ‘hashtag’ na konkurentnoj mreži Twitteru.

Bloomberg News je objavio da Facebook razmatra povrat novca oglašivačima čije poruke nijesu mogle biti poslate.