Facebook kupio FacioMetrics, softver za prepoznavanje lica

0

Globalna društvena mreža Facebook kupila je startap kompaniju FacioMetrics koja je razvila softver za prepoznavanje crta lica, a koja je nastala pod okriljem pitsburškog Univerziteta Carnegie Mellon, javlja američka agencija AP.

Detalje sporazuma nisu objelodanili ni Facebook, sa sjedištem u Kaliforniji, ni FacioMetrics.

Ova mlada kompanija se bavi razvojem vještačke inteligencije i razvila je softver nazvan IntraFace, koji može da se učita na mobilne telefone omogućavajući korisnicima da u realnom vremenu rade analize slika ljudskih lica.

Facebook planira da tu tehnologiju upotrebi za kreiranje foto i video efekata, kako bi konkurisali Snapchatu.

Generalni direktor FacioMetricsa, Fernando De la Torre, profesor saradnik na istraživanjima u Institutu za robotiku pitsburškog univerziteta, rekao je da se njihova tehnologija može primjeniti u nizu aplikacija, uključujuci one fokusirane na animaciju, merenje ljudskih reakcija i virtuelnu stvarnost.

Iz Facebooka kažu da pomenuti softver može da se koristi za praćenje emocija medicinskih bolesnika ili za procjenu reakcije publike na izlaganje javnog govornika, pa čak i za detektovanje pospanosti kod vozača.

Ovaj program će takođe omogućiti Facebookovim korisnicima da se izraze putem specijalnih efekata koji omogućavaju manipulisanje fotografijama i video snimcima sa prikazom ljudskih lica.

Facebookova portparolka je izjavila za medije da se “komunikacija među ljudima neprekidno mjenja a stvari poput maski i ostalih efekata omogućavaju im kreativno i zabavno izražavanje”.

“Drago nam je što možemo da izrazimo dobrodošlicu FacioMetrcsovom timu koji će pomoći da se fotografijama i video zapisima doda više zabavnih efekata i da razmjena iskustava na Facebook time postane još zanimljivija”, rekla je ona. (Tanjug)