Fabrika keksa “Mira” u Prijedoru proširuje proizvodnju

0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je prijedorska fabrika keksa “Mira” jedan od privrednih lidera u konditorskoj industriji u RS i da je zadovoljstvo čuti da planira nove investicije i proširenje proizvodnje.

– Imaju kvalitetne proizvode sa tržištem na više kontinenata i sada je njihov veliki problem kako da uspiju da obezbijede te velike količine – rekao je Pašalić novinarima u Prijedoru, nakon posjete ovoj fabrici.

On je podsjetio na mjeru podrške prehrambenoj industriji tog ministarstva iz 2019. godine, putem koje je od tada, više od pet miliona KM obezbijeđeno za oko 150 investicija.

– “Mira” do sada, nažalost, nije koristila podsticaje, ali razgovarali smo i oni u ovoj godini planiraju investicije i koristiće ih. Smatramo da to nije dovoljno i da treba više, ali je važno da smo uveli tu novinu i da su u posljednje tri godine svi koji su aplicirali bili podržani sa 30 odsto – kaže Pašalić.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić ukazao je da je za “Miru” prošla godina bila izuzetno uspješna, a da je početak ove i kraj prethodne godine opterećen dodatnim otežavajućim uslovima poslovanja.

– Došlo je do povećanja cijena energije i ulaznih sirovina, produženja rokova isporuke za sve i uvjereni smo da će rukovodstvo “Mire” biti kadro da se izbori sa svim tim izazovima. Naravno da čitava grupacija “Kraš” stoji iza ovakvog kolektiva i to je ono što sigurno garantuje uspjeh fabrike i u narednom periodu – naveo je Ćorić.

Direktorka “Mire” Marina Stupar napomenula je da cijene sirovina i ambalaže rastu i da je proizvodnja poskupila za 30 do 40 odsto.

– Јoš nismo išli sa korekcijom cijena. Dali smo obavještenje našim distributerima i kupcima i plan je da se u ovoj godini definitivno ide u povećanje cijena – najavila je Stupar.

Fabrika “Mira” u prošloj godini proizvela je oko 6.500 tona keksa i vafla i izvezla 77 odsto proizvodnje u Hrvatsku, druge zemlje Evropske unije, SAD, Kanadu, Saudijsku Arabiju, Australiju i zemlje CEFTA-e.

Ta prijedorska fabrika zapošljava 389 radnika.