Evropski ulagači oprezni uoči izvještaja o inflaciji

0

Na evropskim burzama jutros se trguje oprezno, a berzanski indeksi su izgubili dio jučerašnji dobitaka, dok ulagači čekaju izvještaj o inflaciji u eurozoni.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto i tako izgubio dio jučerašnjih dobitaka.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,45 posto, na 8.129 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 posto, na 18.200 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 7.505 bodova, prenosi Hina.

U fokusu ulagača bit će danas Eurostatova prva procjena inflacije u eurozoni, koja bi mogla pokazati otvara li se prostor Evropskoj centralnoj banci za daljnje smanjenje kamatnih stopa.

I na većini azijskih berzi cijene dionica su pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, a porasle su, oko 0,3 posto, i cijene dionica u Hong Kongu. U Šangaju stagniraju, dok su u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 0,8 posto.

Ekonomije u regiji nisu u najboljoj formi

Na berzama vlada oprez jer posljednji podaci pokazuju da privrede u regiji nisu u najboljoj formi, dok inflacija ne popušta tako brzo kao što su se ulagači nadali.

Podršku tržištima pruža rast tehnološkog sektora, što je posljednjih sedmica i glavni razlog rasta berzanskih indeksa na Wall Streetu.

Jučer je, naime, na najvećoj svjetskoj burzi Dow Jones indeks ojačao 0,13 posto, dok je S&P 500 porastao 0,27, a Nasdaq 0,83 posto.