Evropske dinonice na rekordu, Wizz Air među najvećim dobitnicima

0

Evropske dionice su danas dosegle rekordnu vrijednost dok se novogodišnji zamah nastavio na globalnim tržištima.

Panevropski indeks Stoxx 600 trgovao se 0,6 posto više, postigavši ​​unutardnevni rekord od 494,12 po londonskom vremenu sredinom jutra. Većina sektora bila je u pozitivnom teritoriju, osim zdravstva i zaliha hemikalija.

Dionice avioprevoznika i putovanja među najvećim su dobitkom indeksa, s tim da je sektor porastao za 3,4 posto.

International Consolidated Airlines Group i Wizz Air su porasli za 10 posto dok je njemačka putnička firma TUI porasla za 7 posto. Najlošija dionica na indeksu bila je Delivery Hero, s padom od 3,4 posto.

To dolazi nakon što su dionice u Evropi počele 2022. godinu s velikim skokom u ponedjeljak, budući da je većina glavnih regionalnih indeksa bila veća prvog dana trgovanja u novoj godini.

Međutim, još uvijek postoji velika neizvjesnost oko pandemije Covid-19, s više zemalja širom svijeta koje ponovno uvode ograničenja ili mjere izolacije kako bi zaustavile širenje vrlo zarazne varijante omikrona.

Inflacija i monetarna politika bit će ključne teme za 2022., budući da ulagači očekuju da će američke Federalne rezerve povećati stope u narednoj godini kako bi pomogle u hlađenju rasta cijena za potrošače.