Evropske berze blago pale nakon tri dana rasta

0

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene dionica su pale jer su ulagači oprezni nakon snažnog rasta tržišta posljednjih sedmica, a osim ekonomskih vijesti, prate i masovne proteste u SAD-u.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto, nakon što je jučer porastao treći dan zaredom i dosegao najviši nivo u tri mjeseca.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na gubitku 0,35 posto, na 6.363 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,75 posto, na 12.390 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 4.993 boda.

Nakon što su danima berze snažno rasle, zahvaljujući nadi ulagača u brzi oporavak najvećih svjetskih ekonomija od koronakrize, jutros su blago pale, dok ulagači prate masovne proteste u SAD-u protiv policijskog nasilja i rasizma.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima u svijetu, MSCI indeks svih svjetskih dionica porastao je oko 36 posto od 23. marta, kada je pao na najniži nivo u više godina, pa je sada od početka godine u minusu samo oko 8 posto.

I na azijskim berzama se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto i dosegnuo novi najviši nivo od početka marta.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, na 22.695 bodova.

Hina