Evropska komisija pokrenula istragu o Lufthansinoj kupovini udjela u italijanskom ITA Airwaysu

0

Evropska komisija pokrenula je u utorak detaljnu istragu o Lufthansinoj kupovini udjela u italijanskom glavnom avioprevozniku ITA Airways. Preliminarna istraga je pokazala da bi transakcija mogla da ograniči konkurenciju na nekim linijama prije svega ka centralnoj Evropi, saopšteno je iz Evropske komisije.

EK je uočila da druge aviokompanije predstavljaju samo ograničenu konkurenciju Lufthansi na direktnim redovnim letovima do centralnoevropskih destinacija. Iz Brisela su upozorili i na moguće ograničavanje konkurencije na rutama koje povezuju Italiju sa Amerikom, Kanadom, Japanom i Indijom.

U maju prošle godine je Lufthansa grupa postigla sporazum sa italijanskom vladom o kupovini manjinskog udjela od 41 posto u ITA Airwaysu nakon višemjesečnih pregovora. Prema sporazumu, Lufthansa takođe može da preuzme još 49 posto akcija italijanske aviokompanije od 2025. godine, pod određenim uslovima, a preostalih 10 posto kasnije.

Pored EK, sporazum između njemačkih i italijanskih prevoznika proučavaju i agencije za zaštitu konkurencije matičnih zemalja. EK je saopštila da je Lufthansa ponudila ustupke Briselu, ali oni nisu dovoljno obimni da otklone bojazan od slabljenja tržišne konkurencije.

ITA Airways je osnovan 2020. godine nakon restrukturiranja propalog prevoznika Al Italia, koji je preuzela italijanska vlada nakon niza neuspjelih ponuda za preuzimanje, prenosi Tanjug.