Evropska komisija odbila britanski prijedlog: London gubi lidersku poziciju

0

Zvaničnici Evropske komisije odbili su prijedlog Grada Londona da zaključe sporazum o slobodnoj trgovini u oblasti finansijskih usluga koji bi se primjenjivao poslije izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Kako ocjenjuje agencija Reuters, to je veliki udarac britanskim nadama da će London, jedan od dva najveća svjetska finansijska centra, zadržati pun pristup tržištima EU, prenio je Tanjug.

Zvaničnici EK kazali su britanskim finansijerima na sastancima proteklih nedjelja da neće pristati na sporazum koji bi omogućio finansijskim kompanijama da posluju na uzajamnim tržištima bez prepreka, jer je Britanija rekla da će napustiti jedinstveno tržište, navela su za Reuters dva izvora koja su učestvovala na sastancima.

Predloženi plan Londona predviđao je da Britanija i EU omoguće prekograničnu trgovinu finansijskim uslugama pod uslovom da svaka strana zadrži regulatorne standarde u skladu s najboljim međunarodnim standardima. Taj model bi bio poduprt tijesnom saradnjom između regulatora i kreatora finansijskih politika dvije strane.

Ovo je do sada najdetaljniji prijedlog o tome kako bi dugoročni sporazum o finansijskim uslugama sa EU mogao da funkcioniše nakon Brexita, s dokumentacijom koja utvrđuje kako bi taj sistem mogao da se strukturira i kontroliše, napominje britanska agencija, podsjetivši da je prijedlog odobrio britanski ministar za Brexit, David Davis.

Međutim, kako dodaje, zvaničnici EU imaju negativan stav prema bilo kakvim trgovinskim modelima prema kojima bi Britanija zadržala sličan nivo pristupa tržištima članica 28-članog bloka, dok istovremeno napušta režim jedinstvenog tržišta.

“Oni su nam jasno pokazali da je to neprihvatljivo za njih”, rekao je jedan britanski viši finansijski direktor koji je učestvovao na stastancima, dodajući da je to bio jedini plan koji je London ponudio i da ne postoji plan “B”.