Evropska centralna banka najavila smanjenje kamatnih stopa

0

Evropska centralna banka je “odškrinula vrata” smanjenju kamatnih stopa i ponovnom pokretanju kupovine obveznica, s ciljem da podupre povjerenje u 28-članom bloku, koji se bori sa recesijom u proizvodnom sektoru, a koja prijeti da zbriše rezultate višegodišnjih monetarnih podsticaja.

ECB, koja je za sada zadržala ključne kamatne stope nepromijenjenim, saopštila je da vidi kamate na sadašnjem ili nižim nivoima do sredine 2020. godine, odustajući od ranijeg obećanja da će stope ostati nepromijenjene do sljedećeg juna, prenosi Reuters.

Banka je takođe navela da je zadužila svoje osoblje da razmotri razne druge opcije monetarnog ublažavanja, uključujući inoviranje njenih budućih smjernica vezanih za kamatne stope, stepenovanje kamata na depozite i nove kupovine aktiva.

ECB je u saopštenju izostavila svoju standardnu napomenu o ciljanoj stopi inflacije od “ispod, ali blizu dva procenta” u srednjoročnom periodu, ali je navela da “ako u srednjem roku izgledi inflacije i dalje budu ispod cilja, Upravno vijeće je riješeno da djeluje u skladu sa svojom odgovornošću na privođenju inflacije svom cilju”.

“Banka je stoga spremna da prilagodi sve svoje instrumente, na svrsishodan način, kako bi osigurala da se inflacija kreće prema cilju na održiv način”.

Euro je oslabio prema dolaru nakon ove odluke ECB-a, trgujući se na oko 1,111 dolara, u odnosu na nivo od oko 1,113 dolara prije objave saopštenja banke, prenio je Tanjug.