Evo zašto ove godine nema firmi iz BiH na listi 100 najvećih u regionu

0

Regionalna analitička i medijska kuća SeeNews objavila je svoju godišnju listu 100 najvećih kompanija u širem regionu.

Ovog puta, za razliku od prethodnih godina, na listi nema nijedne kompanije iz BiH. BiznisInfo.ba podsjeća da je prethodnih godina bh. kompanija Bingo bila na listi 100 najvećih kompanija rangiranih po ukupnim prihodima.

Ove godine Bingo nije ušao na listu uprkos činjenici da je zabilježio rast i prihoda i dobiti u odnosu na godinu ranije. Bingo je povećao prihode sa 716 na 819 miliona eura (za preko 14 posto), kao i dobit sa 44 na skoro 60 miliona eura, te je ostao najveća bh. firma.

No, vjerovatan razlog zbog kojeg se nije našao na spomenutoj listi jeste činjenica da su kompanije koje se bave proizvodnjom ili trgovinom nafte i električne energije prošle godine imale ogroman rast. Jednostavno rečeno, to je bila njihova godina.

Podsjetimo da je lani došlo do enormnog rasta cijena goriva i struje nakon početka rata u Ukrajini. Ove kompanije su bile najviše pogođen tom krizom, ali su na kraju od nje najviše i profitirale.

Najveća kompanija u regionu je rumunski OMV Petrom SA (sa prihodima od 13,3 milijarde eura), a drugi je slovenski Petrol.

Vrh liste zauzimaju gotovo isključivo kompanije koje se bave naftom i strujom, s izuzetkom rumunske Dacije na 5. mjestu.

Snažan rast imala je Naftna industrija Srbije koja je skočila sa 18. na 10. mjesto uz rast prihoda sa 2,4 na čak 4,3 milijarde eura. Hrvatska INA popela se sa 8. na 7. mjesto s prihodima od 4,6 milijari eura.

Prag za ulazak na listu ove godine se drastično digao i iznosio je 975,6 miliona eura, koliko je ostvario Spar Slovenija koji se našao na 100. mjestu.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu