Evo zašto ne trebate koristiti riječ ‘neuspjeh’

0

Britansko-američki autor, motivacioni govornik i marketinški konsultant Simon Sinek govorio je nedavno o razlici između riječi ‘neuspjeh’ i ‘greška’. Kako je istakao, uvijek radije koristi riječ ‘greška’ prije nego što bi iskoristio riječ ‘neuspjeh’.

Ove dvije riječi uporedio je sa razornom bolešću. On kaže da je problem sa rječju ‘neuspjeh’ sličan kao i problem sa rječju ‘kancer’.

Dakle, kancer može biti u ozbiljno odmaklom stadijumu, toliko da je neko na ivici da umre, ali može biti i benigni, za koji ljudi uglavnom imaju dobre šanse da se oporave.

Ipak, i za jedno i za drugo, iako nisu ista stvar, koristi se riječ koja mnoge asocira na najgore, ‘kancer’ ili ‘rak’.

Neuspjeh: Može biti ozbiljan, ali i ne

Po njegovim riječima, slično je i sa rječju ‘neuspjeh’. Dakle, neuspjehom se naziva i kada je nešto zaista ozbiljno, ali i nešto vrlo zanemarljivo, prenosi BizLife.

– Neuspjeh je, dakle, nešto što želimo da izbjegnemo, ali greška ili pad je nešto što se dešava prirodno. Možda će se i desiti da padnemo ili napravimo grešku, ali to znači da ćemo moći da ustanemo – kaže Sinek. Kako dodaje, jedino padaš ili praviš grešku onda kada pomjeraš svoje granice.

Sinek smatra da kada neko napravi grešku u poslu, lideri ne treba da kažu “Šta si to uradio?!”, već treba da probaju sa: “Okej, hajde pokušaj ponovo” ili “Kako mogu da ti pomognem da ispravimo to?”.

Bez straha da će zaposleni izgubiti posao

Na taj način lideri imaju mogućnost da ohrabre ljude da pokušaju i da prihvate rizik, a ljudima to znači sigurnost da neće izgubiti posao bez obzira što su napravili grešku.

– Mi moramo da damo ljudima šansu da naprave grešku, ali i priliku da nauče kako da isprave to, a usput ih i naučiti i pomoći im – kaže on i dodaje da svako od nas napravio milion grešaka, ali da je tu gdje jeste upravo zato što je neko rekao: “Okej, idiot si, ali probaj ponovo”.

On kaže da se i njemu dešavalo to, sa prethodnim šefom.

– Ja ga pitam šta da radimo, a on odgovara pitanjem: ‘Šta ti misliš da treba da radimo?’ – prisjeća se Sinek.

“Da znam, ne bih te pitao”, odgovarao bi Sinek, ali šef bi nastavljao: “Pa šta misliš?”. Kada bi on rekao da bi trebalo to da se uradi, šef bi ga u tome podržao.

– Kada bih zeznuo, on bi me pitao: ‘Uh, pa šta ćeš da radiš?’ – priča Sinek u šali i dodaje da zbog toga nikada nije osjetio strah da će izgubiti posao.

– Mi moramo ovo da radimo za ljude – ističe.