Evo šta se dešava s firmom koja je počela gradnju ‘bosanskog Dubaija’

0

Firma koja je još 2016. godine najavila gradnju najvećeg turističkog grada u Evropi, na području Trnova kod Sarajeva, nalazi se u teškoj situaciji jer ima obaveze veće od imovine i kapital u negativnoj zoni, izvještava BiznisInfo.ba. 

Podsjetimo da je 2016. položen kamen temeljac za gradnju grada Buroj Ozone u Trnovu kraj Sarajeva te je najavljeno ulaganje od oko 4,5 milijardi KM. Grad je trebao sadržavati oko 1.000 vila, hotele, stadion, bolnicu itd. Projekt je nezvanično nazivan “Bosanski Dubai”.

Od tada je malo toga urađeno, ali investitor nikad nije odustao od projekta i u međuvremenu je više puta najavljivao da se će aktivirati.

Tako su u martu prošle godine predstavnici firme Buroj International Group održali sastanak s predstavnicima Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Tada su najavili da je projekat turističkog kompleksa u Trnovu dobio sve potrebne saglasnosti i da je spreman za ulaganja.

This slideshow requires JavaScript.

Ponovljeno je da je riječ o najvećem turističkom gradu u jugoistočnoj Evropi te da je procijenjena vrijednost projekta 2,3 milijarde eura.

– Bitno je napomenuti da je ovo projekt koji posjeduje svu potrebnu dokumentaciju za realizaciju, te da je dio projekta namjenjen za druge investitore koji pokažu interes da investiraju – naveli su tada iz FIPA-e.

Ekipa BiznisInfo.ba danas je obišla projekt. Kako smo se uvjerili, izgrađeno je nekoliko objekata, uglavnom individualnih kuća, no čini se da ni one nisu završene niti useljene. Gradilište trenutno nije aktivno niti ima mašina. Čini se da nastavak gradnje čeka neka bolja vremena.

Firma u problemima

Prema našim saznanjima, firma Buroj International Group na kraju prošle godine je imala ukupnu imovinu od oko 11,6 miliona KM, od čega se skoro sve odnosi na ulaganja u investicione nekretnine.

No, ukupne obaveze kompanije iznosile su oko 13,4 miliona KM, što znači da su premašivale iznos imovine.

Kapital kompanije je u negativnoj zoni i iznosi oko -1,8 miliona KM.

Kompanija je prošle godine imala ukupne prihode od 6.838 KM i rashode od oko 209 hiljada KM. Stoga je lani zabilježila gubitak od oko 202 hiljade maraka.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu