Evo šta Gudelj planira graditi na Vlašiću

0

Pero Gudelj, jedan od najpoznatijih poduzetnika u BiH, krenuo je u još jedan veliki investicioni i razvojni projekat.

Prije nekoliko dana Gudelj je otvorio benzinsku stanicu Fis petrol na Vlašiću koja je samo početak velike investicije na ovoj bh. planini.

Na ovom teritoriju trebalo bi da bude sportsko-zdravstveni turizam. Već pregovaram sa nekoliko evropskih i indijskih investitora koji su zainteresovani da ulažu na Vlašiću – kazao je Gudelj prilikom otvaranja pumpe.

On tom prilikom nije otkrio više detalja o samom projektu.

No, BiznisInfo podsjeća da je Gudelj još sredinom prošle godine u jednom intervjuu najavio velike investicije na Vlašiću, a otvaranje benzinske pumpe ove sedmice dokaz je da zaista ima ozbiljne namjere.

Prije tačno godinu dana, mediji su objavili da je Gudelj, koji je suvlasnik kompanije FIS koja trenutno upošljava oko 3.500 ljudi, otvorio novu firmu Mali FIS koja će graditi elitni kompleks na Vlašiću.

Kako je tada objavljeno, kompleks bi trebao sadržavati tri hotela, dva velika i pomoćni stadion, novo skijalište, sportske dvorane, dječije zabavište na 4.000 kvadratnih metara, mini aerodrom…

Gudelj je tada najavio da radi na idejnom rješenju a da u narednim godinama slijedi realizacija projekta.

Otvaranje benzinske stanice, u koju je uloženo 1,5 miliona KM, samo je prvi dio projekta, ali ujedno dokaz ozbiljnih namjera poznatog bh. poduzetnika na Vlašiću, piše BiznisInfo. 

Sve je stekao sam

Inače, ranije smo pisali o tome da je Gudelj biznismen koji je sve u životu stekao sam.

– Odrastao sam na selu, budžet mojih roditelja bio je 100, 200 maraka. Ja sam završio kemijsku školu. Počeo sam raditi u Vitezitu i prva plata mi je bila 300 maraka u tadašnjim dinarima. Ja sam toliko sretan bio sa tih 300 maraka i rekao sam „ostajem ovdje do groba da radim, jer imam 300 maraka u džepu“ – ispričao je jednom ranijom prilikom Gudelj.   

Osim toga, puno je svirao i pjevao, imao je svoj orkestar. Nekada je svirao do 1 ili 2 ujutro a radio već od 6, pa je spavao samo po nekoliko sati, što je bilo veoma iscrpljujuće.

Shvatio je da može više zaraditi baveći se privatnim poslom pa je nakon 4-5 godina napustio Vitezit. Da ne bi živio samo od harmonike, počeo je taksirati.

– Tako da sam četiri godine bio taksista da bi mi staž išao a paralelno bih svirao vikendom. Onda sam otvorio prvi kafić, pa videoteku, jednu od najvećih u Bosni i Hercegovini glede filmova, i prva privatna televizija je bila kod mene – priča Gudelj.

Na pitanje kako je razvio ovako veliki biznis on kaže da je sve išlo spontano, jedno za drugim, te da nije mogao ni sanjati da će do ovoga doći.