Evo kad kreće investicija od milijardu i po KM

0

Elektroprivreda BiH objavila je tender za komercijalni kredit od 11 miliona maraka za finansiranje dijela avansa za projekat izgradnje Bloka 7 termoelektrane Tuzla.

Rok otplate kredita predviđen je na pet godina bez grejs perioda, a najniža cijena bit će ključna kod vrednovanja ponuda. Od finanijskih institucija se očekuje da ponude dostave do 1.jula ove godine.

Inače, EP BiH nastoji provesti pripreme nužne za početak gradnje Bloka 7.

– Očekujemo da to bude u toku ove ljetne građevinske sezone, dakle u narednih nekoliko mjeseci kako bismo krajem ljeta, početkom jeseni, mogli dočekati kineske partnere sa pripremljenim gradilištem i zvanično započeti gradnju bloka 7 kako je to predviđeno ugovorom -kazao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EP BiH za RTV TK.

Inače, neto ugovorena cijena prema EPC ugovoru za izgradnju Bloka 7  je 722 miliona eura (bez PDV-a), podatak je koji se može pronaći na stranici EPBiH.  

Učešće kreditnih sredstava u finansiranju izgradnje Bloka je 85 posto, dok će preostalih 15 posto biti obezbjeđeno iz sredstava  Elektroprivrede BiH.