Euro u posljednjih 20 godina nikad slabiji

0

Euro je potonuo na najniži nivo u posljednjih 20 godina u odnosu na američki dolar, pošto je mogućnost manje agresivnog ciklusa povećanja kamata od strane Evropske centralne banke doprinijela uvjerenju o paritetu dvije valute.

Јedinstvena valuta je pala za čak 1,2 posto na 1,0298 dolara, što je najslabiji nivo od decembra 2002. Euro je ove godine pao za više od devet poto u odnosu na dolar pošto je rekordna inflacija eskalirala pritiskom na domaćinstva i firme, i zajedno sa posljedicama sukoba u Ukrajini, ometa sposobnost ECB da podigne stope brzo kao i FED.

Prema Blumbergovom modelu određivanja cijena opcija, sada postoji šansa od 60 posto da valuta eurozone postigne paritet u odnosu na dolar do kraja godine, u odnosu na 46 poto zabilježenih u ponedjeljak.

– Paritet je sada samo pitanje vremena – rekao je Neil Džouns, šef prodaje valuta finansijskim institucijama u kompaniji “Mizuho”.

On se “kladi” da će ECB ove godine isporučiti manje od 140 baznih poena, što je pad u odnosu na više od 190 baznih poena prije skoro tri nedjelje. Očekuje se da će kreatori politike započeti svoj prvi ciklus pooštravanja u ovoj deceniji, kasnije ovog mjeseca, sa povećanjem od 25 baznih poena.

FED je već podigao stope za 150 baznih poena.

– Teško je naći mnogo pozitivnih riječi o euru – rekao je Dominik Baning, šef evropskog FX istraživanja u HSBC-u, koji očekuje da će se zajednička valuta ove godine trgovati u paritetu sa dolarom.

Euro je pao za čak 0,9 posto u odnosu na švajcarski franak na 0,99257, na najniži nivo od 2015.

– Devizno tržište nije u stanju da povrati punu likvidnost s obzirom na praznike u SAD – rekao je Džouns iz Mizuha.