EU zabranila bihevioralno oglašavanje na FB i Instagramu

0

Evropski regulator trajno je zabranio bihevioralno oglašavanje na Facebooku i Instagramu, nadovezavši se na odluku Norveške, što znači da će praksa biti zabranjena u svim zemljama EU i Evropskog privrednog prostora (EEA).

Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) naložio je regulatoru za zaštitu podataka u Irskoj, gdje se nalazi evropsko sjedište Mete, da u roku od dvije sedmice kompaniji trajno zabrani bihevioralno oglašavanje, navodi EDPB u izjavi za “Reuters”.

“EDPB je 27. oktobra donio hitnu obvezujuću odluku o zabrani obrade ličnih podataka za bihevioralno oglašavanje na pravnim osnovama ugovora i legitimnog interesa u cijelom Evropskom privrednom prostoru”, navodi se.

Kompanije se u takvom oglašavanju oslanjaju na podatke o sklonostima korisnika kako bi im ciljano promovisale proizvode i usluge. Meta se suprotstavila pokušajima da se takva praksa suzbije, napominje “Reuters”.

Ako prekrši zabranu, prijeti joj kazna u visini do četiri odsto globalnog prometa, rekao je norveški regulator podataka. Meta je juče podsjetila da korisnicima u EU i EEA-u planira ponuditi priliku za privolu na obradu podataka i da će u novembru ponuditi model pretplate kako bi ispoštovala zahtjeve regulatora.

“Članovi EDPB-a već sedmicama znaju za taj plan i već smo s njima razgovarali kako bismo došli do zadovoljavajućeg ishoda za sve strane”, rekao je potparol kompanije. “Aktuelni razvoj događaja neopravdano zanemaruje taj temeljiti i robusni regulatorni proces”, dodao je.

Od početka avgusta Meti u Norveškoj prijeti kazna od milion kruna (84.380 evra) dnevno ako se ogriješi o privatnost korisnika upotrebom njihovih podataka za oglašavanje, poput lokacije ili pregledanog sadržaja, što je uobičajeni poslovni model tehnoloških divova.

Iznos vrijedi do petka i mogao bi ubuduće biti puno veći, prema voditelju međunarodnog odjela “Datatilsyneta”, Tobiasu Judinu. “Budući da će zabrana sada biti trajna, njeno nepoštovanje na nivou EU/EEA predstavljalo bi samo po sebi kršenje GDPR-a, što se kažnjava iznosom do četiri odsto globalnog prometa”, rekao je Judin za “Reuters”.

EU reguliše pravo na privatnost Opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR). Norveška nije članica EU, ali je dio jedinstvenog evropskog tržišta, navodi “SeeBiz”. Odluka obuhvata oko 250 miliona korisnika Facebooka i Instagrama u Evropi, objavio je “Datatilsynet”.